Dossier

Studentenraad bezorgd over verdwijning werkplekken

19 feb 2014

De Universitaire Studenten Raad (USR) is ontevreden over de antwoorden van het College van Bestuur over het verdwijnen van studentenwerkplekken bij de letteren- en de rechtenfaculteit. ‘Ze sluit echter in de brief niet uit dat het aantal werkplekken in de toekomst gelijk blijft.’, stelt USR-voorzitter Jip Mennen.

Foto: John Loo (Creative Commons via Flickr)
Foto: John Loo (Creative Commons via Flickr)

‘Het college deelt weliswaar onze zorg, maar biedt geen zekerheid over de manier waarop deze bezuinigingen dan wel worden ingevuld’, zegt Mennen. ‘Daarover moet snel duidelijkheid komen.’ Op dit moment kunnen studenten op elke plek op de universiteit inloggen, ook in een gebouw buiten de eigen faculteit. De studentenraad vreest dat wanneer de vide en het MultiMedia Studiecentrum (beide zijn studieplekken op de eerste verdieping van het Erasmusgebouw) alsnog verdwijnen, dit tot overbezetting van pc’s bij andere faculteiten zal leiden. Mennen: ‘En dan is het waarschijnlijk dat de faculteiten zullen roepen: wacht eens, wij betalen hier de studentenwerkplekken, dus willen wij deze ook voor onze eigen studenten voorbehouden.’

De letterenfaculteit moet dit jaar 1 miljoen euro bezuinigen. Door in te zetten op het Bring Your Own Device (BYOD)-beleid, hoopt zij deze bezuiniging te realiseren. De gedachte hierachter is dat studenten hun eigen laptop meebrengen en daardoor de universitaire computers niet langer meer nodig hebben. ‘Maar zo werkt het niet voor iedereen’, zegt Mennen. ‘Ruim veertig procent van de studenten werkt liever op een desktop. Dan is het niet wenselijk dat ze rigoureus pc’s gaan weghalen om studenten te dwingen hun eigen laptop mee te nemen. Wanneer je het BYOD-beleid gefaseerd doorvoert, zou het een mooi visitekaartje kunnen zijn. Nu vrezen we voor vooral negatieve ervaringen.’

Wanneer studenten de eigen laptop meebrengen, zouden zij belangrijke onderwijssoftware als SPSS moeten aanschaffen via Surfspot.nl. In de brief gaat het college niet in op de zorgen van de USR over de vraag of alle laptops sterk genoeg zijn voor deze programma’s.  Ook is Mennen bezorgd over de kosten van de aanschaf ervan. ‘Je kunt studenten niet dwingen om software aan te schaffen die gratis beschikbaar is op pc’s bij andere faculteiten. Het collegegeld is voor iedereen in principe hetzelfde, dan is het raar dat ze niet allemaal dezelfde toegang tot de programma’s hebben.’

Zorgen zijn er ook over het aantal werkplekken in het Grotiusgebouw: van de negentig werkplekken nu bij rechtsgeleerdheid blijven er twintig over in de nieuwe huisvesting. ‘Deze achteruitgang is te rigoureus. We overwegen een formele reactie richting het CvB te sturen. In ieder geval zullen we tijdens de komende gezamenlijke vergadering op 10 maart met hen over de bezuinigingen spreken.’/ Jorg Leijten

0 reacties

  1. N. schreef op 19 februari 2014 om 16:41

    Door computers weg te halen zou er van het miljoen dat bezuinigd moest worden een gat van 40.000 gedicht moeten worden.

    Zou wat zijn, als ze met computers vervangen door laptopwerkplekken een miljoen zouden bezuinigen, lekker makkelijk.

  2. N1c00 schreef op 19 februari 2014 om 17:24

  3. K. schreef op 19 februari 2014 om 17:34

    Ik denk dat het weghalen van de desktop computers op ten duur niet te voorkomen is. Maar men moet beginnen met het promoten van het gebruik van eigen laptops dus inderdaad het gefaseerd invoeren van het BYOD-beleid.

    Op het HBO heb ik niks anders gedaan dan werken op mijn eigen laptop. De faciliteiten waren daar ook volledig op ingericht. Veel stopcontacten en ook veel werkplekken in de gebouwen. Die werkplekken kon je ook reserveren via een systeem (voor maximaal 4 uur per dag). Op die manier had je gegarandeerd een werkplek en wist je ook zeker dat je de beschikking had over een stopcontact voor je laptop/tablet/smartphone. Er waren ook werkplekken te reserveren met desktopcomputers om zo de studenten zonder laptop tegemoet te komen. Al zijn er tegenwoordig weinig studenten die geen laptop hebben. Op de RU ontbreekt het nog aan die faciliteiten waardoor de overstap ook wel heel groot is. Het is soms een hele zoektocht om een werkplek te vinden waar je de beschikking hebt over een stopcontact binnen het bereik van je oplader.

  4. Public library? demise of the public university library | Pearltrees schreef op 19 februari 2014 om 18:03

  5. Privatising PC’s with public functions | Pearltrees schreef op 19 februari 2014 om 18:38

  6. notPICNIC schreef op 20 februari 2014 om 13:11

    Het BYOD-beleid heeft een fundamental flaw, ze sluit op termijn ‘de burger’ uit van access tot alle e-journals. Dit is weleenswaar een minder urgente maar wel fundamentelere problematiek dan de door de USR geconstateerde armere student kwestie’s.

    Dat het CvB van de Universiteit Nijmegen mbv deze BYOD-strategie voor ‘de burger’ een lijst van verboden e-tijdschriften herïntroduceert ( analoog aan de beruchte Rooms-Katholieke Index Librorum prohibitorum ) lijkt ondanks mijn eerdere waarschuwingen* aan de opmerkingsgave van de USR te zijn ontgaan.

    *
    http://www.ans-online.nl/blog/grotiusgebouw-wordt-laptopvriendelijk#comment-1170179602

    http://www.ans-online.nl/blog/grotiusgebouw-wordt-laptopvriendelijk#comment-1210563953

    https://twitter.com/notPICNIC/statuses/413689499613274114

  7. Privatising PC’s with public functions | Pearltrees schreef op 20 februari 2014 om 13:23

  8. owndevice schreef op 20 februari 2014 om 14:06

    @notpicnic:disqus Hoe kom je daar nu bij? Ik ben nu op mijn “own device” in Amsterdam de e-tijdschriften via de RU te raadplegen. Dus dat zit wel goed met die toegang

    • notPICNIC schreef op 20 februari 2014 om 17:10

      @owndevice nee, dat zit niet goed.

      “De Universiteitsbibliotheek heeft voor de digitale bibliotheekbestanden licentiecontracten afgesloten.
      De toegang tot deze elektronische media is beperkt tot medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen en bezoekers van de bibliotheeklocaties en geregeld via campustoegang, d.w.z. werkstations geregistreerd in het IP-domein van de Radboud Universiteit Nijmegen, en via authenticatie als medewerker of student van de RU.”

      via http://www.ru.nl/ubn/literatuur_zoeken/onderverdeling/voorwaarden_voor/

      dat betekend dat ‘de burger’ geen toegang meer heeft tot de Digitale Bibliotheek http://www.ru.nl/ubn/literatuur_zoeken/onderverdeling/pakketten/ omdat “De publieke toegang tot de electronische versie van al die peperdure publieke tijdschriften die zò voortvarend werden gedumpt in de afvalcontainers [.] toch juist [was] gegarandeerd via deze publieke computerplekken? Nu ook deze [PC’s ] stations in grote getale in de afvalcontainers dreigen te verdwijnen zie ik dat ook het publieke access van , ik noem maar zoiets onbenulligs als, de leden van Uw universiteitsbibliotheek [.] in een geprivatiseerde mist verdwijnen. ”

      Hoe gaat dat geprivatiseerde slotje er in de praktijk uitzien ?
      mydevice http://i.imgur.com/8KATQmS.jpg

      Alleen via de PC’s op de Universiteit van Nijmegen heeft U als burger toegang tot deze Digital Library. Vallen die PC’s weg dan komt deze hele e-tijdschriften bibliotheek in één klap op deze nieuwe vorm van de Index Librorum Prohibitorum te staan.

  9. Privatising PC’s with public functions | Pearltrees schreef op 20 februari 2014 om 17:28

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!