Studentenraad pleit voor veiligheidscoördinator en extra ombudsfunctionaris

19 apr 2022

De Radboud Universiteit vindt de sociale veiligheid van haar studenten belangrijk. Toch valt er op dat gebied nog winst te behalen, vindt de Universitaire Studentenraad. Zo moet er een sociale veiligheidscoördinator komen én een ombudsfunctionaris voor studenten.

Nog geen week na de beruchte Boos-aflevering over The Voice in januari staken de leden van de Universitaire Studentenraad (USR) de koppen bij elkaar. Onderwerp van gesprek: hoe kunnen praktijken zoals bij deze talentenjacht worden voorkomen op de Radboud Universiteit?

Na de vergadering schreven de studenten een notitie met aanbevelingen voor het college van bestuur. ‘Er zijn al veel verschillende voorzieningen op het gebied van sociale veiligheid’, licht voorzitter Rizka Simons toe. ‘Zoals de vertrouwenspersonen, de klachtenregeling ongewenst gedrag en de gedragscode waaraan nu wordt gewerkt. Maar die zijn nog niet allemaal goed met elkaar verbonden. Er is niet één persoon die het overzicht heeft.’

Ombudsfunctionaris

Dat probleem moet volgens de USR ondervangen worden met een nieuwe functie: een socialeveiligheidscoördinator. Die persoon zou het contact moeten onderhouden met alle personen op de campus die zich bezighouden met sociale veiligheid.

Daarnaast zou er een tweede ombudsfunctionaris aangesteld moeten worden. Voor medewerkers is sinds dit jaar Nancy Viellevoye aan het werk als ombudsfunctionaris. Zij mag echter geen uitspraken doen wanneer studenten betrokken zijn.

‘Een ombudsfunctionaris kijkt breder en kan eraan bijdragen dat structurele problemen worden opgelost’

Volgens Simons is dat een gemis. Nu kunnen studenten wel naar vertrouwenspersonen stappen, maar hun rol is anders dan die van de ombudsfunctionaris. ‘De vertrouwenspersoon is gericht op de individuele melder. Een ombudsfunctionaris kijkt breder en kan eraan bijdragen dat structurele problemen worden opgelost.’

Signalen

Hoeveel studenten te maken hebben gehad met ongewenst gedrag op de campus, is niet te zeggen. Tegelijkertijd vangt de studentenraad veel signalen op. ‘De meesten van ons kennen vanuit hun studie of vereniging wel verhalen of geruchten van ongepast gedrag’, zegt Simons. Daarnaast wijst zij op de affaire bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, waar beoogd decaan Paul Bakker zich schuldig heeft gemaakt aan ongepast handelen.

Om inzicht te krijgen in de grootte van het probleem stelt de USR een jaarlijkse enquête voor. Daarin zouden studenten hun ervaringen kunnen delen. Zo kan de sociale veiligheid op de lange termijn worden gemonitord. De resultaten van de enquête zouden jaarlijks moeten worden besproken met de medezeggenschap en een nieuw in te stellen werkgroep.

Extern onderzoek

De laatste aanbeveling die de studentenraad doet, is het laten doen van een extern onderzoek naar de regeling Ongewenste Omgangsvormen. De studentenraad heeft te horen gekregen dat er sinds 2020, toen de regeling van kracht werd, via die regeling nog geen enkele klacht is binnengekomen. Dat verbaast voorzitter Simons. ‘Hoe kan dat? Het lijkt me niet realistisch dat er in zo’n grote organisatie als deze universiteit niks gebeurt.’ Waarom er dan geen klachten worden ingediend, zou het onderzoek moeten uitwijzen. Overigens kan woordvoerder Martijn Gerritsen van het college van bestuur nog niet bevestigen dat er in 2021 inderdaad geen klachten zijn binnengekomen. Die cijfers zijn onderdeel van het jaarverslag en nog niet openbaar.

Eind april staat de notitie van de USR op de agenda van de vergadering met het college van bestuur. Inhoudelijk wil Gerritsen daarom nog niet te uitgebreid reageren. Wel zegt hij dat het college ‘in beginsel positief’ staat tegenover het aanstellen van een ombudsfunctionaris voor studenten. Ook wordt er binnen HR nagedacht hoe sociale veiligheid op de lange termijn een plek krijgt in de organisatie.

2 reacties

  1. Mika schreef op 19 april 2022 om 10:24

    Goed dat hier nu aandacht voor is. Heb afgelopen twee jaar de discussie al veel gezien in andere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Leiden. Viel mij daarbij erg op dat dit gesprek in Nijmegen amper werd gevoerd. Hopelijk blijkt uit onderzoek dat het probleem meevalt, maar als andere steden een voorbode zijn is er zeker werk aan de winkel.

  2. X schreef op 19 april 2022 om 19:33

    Het lijkt mij helemaal niet bijzonder dat er nog geen gebruik is gemaakt van de regeling Ongewenste Omgangsvormen. Van alle kanten wordt deze formele procedure afgeraden omdat het slachtoffer anonimiteit moet opgeven en een bewijsplicht heeft. Er moet nog heel veel veranderen als de RU oprecht verantwoordelijkheid wil gaan nemen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!