Studentenraad voert druk op: ‘Gedragscode moet dit collegejaar nog worden ingevoerd’

07 jun 2022 ,

De Universitaire Studentenraad (USR) wil dat er haast wordt gemaakt met de invoering van een gedragscode. In een brief roepen ze het college van bestuur en de ondernemingsraad op om tot overeenstemming te komen. ‘We missen een gevoel van urgentie.’

Stomverbaasd was Tim Hofman toen hij anderhalve week geleden tijdens een Q&A op Radboud Rocks erachter kwam dat de Radboud Universiteit nog geen gedragscode heeft. ‘Dat is de pleuris’, reageerde hij op een bomvol Pieter Bondamplein. ‘Dat betekent dat je de machthebber niet instrueert hoe hij zijn macht niet moet misbruiken.’

Eigenlijk had die gedragscode er al lang moeten zijn. In november vorig jaar lag er een eerste versie van de gedragscode ter instemming voor aan de ondernemingsraad. Die veegde het document van tafel. Op een aangepaste versie kwam in april opnieuw stevige kritiek, waarna de invoering weer op de lange baan werd geschoven.

Nu staat de gedragscode op de agenda voor de laatste medezeggenschapsvergadering van het collegejaar. Mocht de ondernemingsraad dan opnieuw niet instemmen, wordt de invoering van de gedragscode over de zomervakantie heen getild.

Omgangsvormen

Dat is reden voor de Universitaire Studentenraad om de druk op te voeren. Twee weken geleden – kort vóór het optreden van Tim Hofman op de universiteit – stuurden de studenten een brief naar het college van bestuur en de ondernemingsraad met de oproep om snel tot overeenstemming te komen. “Met deze brief willen we laten zien hoe belangrijk dit onderwerp voor ons is. Er moet snel een inhoudelijk goede code komen te liggen”, aldus de USR-leden in de brief.

De studentenraadsleden zitten naar eigen zeggen in een moeilijke positie, omdat zij, in tegenstelling tot de ondernemingsraad, géén instemmingsrecht hebben op de gedragscode. ‘Terwijl het document ook over ons gaat’, zegt USR-voorzitter Rizka Simons. In de gedragscode zouden bijvoorbeeld regels moeten komen te staan over de omgangsvormen tussen docenten en studenten.

‘Het college is verantwoordelijk dat er een gedragscode komt’

De brief moet vooral gelezen worden als een oproep aan het college van bestuur, legt Simons uit. ‘Het college is ervoor verantwoordelijk dat er een gedragscode komt te liggen waar de ondernemingsraad mee kan instemmen.’ Dat neemt niet weg dat de discussies tussen college en ondernemingsraad beter hadden gekund. ‘Daar heeft de OR ook een deel aan.’

Niet goed genoeg

De ondernemingsraad heeft begrip voor de wens van studenten om nu snel een gedragscode te hebben, vertellen drie leden aan Vox. ‘Dat willen wij ook, maar het allerbelangrijkste is dat het ook een goede gedragscode is’, zegt OR-lid Peter van der Heiden. ‘Het is niet de OR die dingen tegenhoudt. Wij lezen de voorstellen van het college van bestuur vanuit het perspectief van de medewerkers en geven daar vervolgens commentaar op. Herhaaldelijk is te weinig gedaan met onze opmerkingen en kwam er geen goed stuk uit voort.’

Wat moet er inhoudelijk dan nog anders aan de tekst? ‘De concepttekst mist een basis, een groter plan’, legt OR-lid Paul Nelissen uit. ‘Wie willen we nou eigenlijk zijn als organisatie en gemeenschap? Hoe zijn de verhoudingen onder elkaar? Wat zijn veilige en onveilige situaties en wat zijn de kernwaarden waar we het allemaal over eens zijn? Daarnaast wordt in de huidige tekst te veel over geboden en verboden gesproken, en niet over normale omgangsvormen en manieren van communiceren. Dat ontbreekt nog in het geheel.’

‘De gedragscode heeft een valse start gehad’

Dat het dossier vertraging heeft opgelopen, erkennen de OR-leden wel. ‘De gedragscode heeft een valse start gehad’, zegt Van der Heiden. ‘Als OR wilden wij niet betrokken zijn bij het opstellen van de regeling maar daarna hadden we er wel een mening over. Dat vond het college van bestuur niet leuk – maar dat is natuurlijk wel hoe het hoort.’

Daarna moest de nieuwe vicevoorzitter Agnes Muskens nog worden ingewerkt in het dossier. ‘Het is een beetje Murphy’s Law: alles wat vertraging kon opleveren, leverde ook vertraging op’, zegt OR-voorzitter Amarins Thiecke. ‘Ik snap dat dat frustrerend moet zijn voor studenten. Het zou makkelijker zijn geweest als zij ook instemmingsrecht hadden gehad. Wij hebben geen tegengestelde belangen in dit dossier.’

Toch hebben de OR-leden er vertrouwen in dat de gedragscode nog voor het zomerreces wordt goedgekeurd. ‘De afgelopen tijd hebben we goede, constructieve gesprekken gehad’, zegt Thiecke. ‘Ik denk dat de tekst nu klaar is om besproken te worden en dat we op de finale vergadering ons kunnen beraden of we onze instemming kunnen verlenen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

7 reacties

  1. Karin schreef op 7 juni 2022 om 08:55

    Nou, wat een urgentie. Welgeteld ácht studenten gaven gehoor aan de oproep van Tim Hofman om de rector te mailen.

    • Koos L. schreef op 7 juni 2022 om 14:26

      Oja, want het feit dat een universiteit met ruim 24.000 studenten en 5.000 medewerkers geen gedragscode heeft doet er niet toe want tsja, maar 8 studenten hebben een mailtje gestuurd. Bedankt voor de fantastische inbreng, Karin!

  2. Jurgen Brink schreef op 7 juni 2022 om 23:01

    Allereerst illustreert dit artikel perfect waarom we naar mijn persoonlijke overtuiging naar één universiteitsraad moeten en niet aparte raden voor studenten en medewerkers. De studenten hebben hier geen medezeggenschap want het is een OR kwestie en staat de Studentenraad aan de zijlijn toe te kijken hoe OR en cvb met dit dossier bezig zijn. Ten tweede: ik geef toe dat ik als ‘ambtenaar’ van het college van bestuur wat bevooroordeeld kan zijn, maar de reacties van de OR leden snap ik werkelijk niet. Peter van der Heiden zegt: “Als OR wilden wij niet betrokken zijn bij het opstellen van de regeling maar daarna hadden we er wel een mening over.” Amarins Thiecke zegt even verderop: “De afgelopen tijd hebben we goede, constructieve gesprekken gehad.” Wat een vreemde taakopvatting van onze OR: eerst niet over de code mee willen praten, maar wel dreigen niet in te stemmen, vervolgens alsnog wel betrokken zijn en met het cvb aan tafel gaan. En nu er is nu een versie waaraan de OR mogelijk wel haar fiat geeft, maar ook nu nog houdt Amarins Thiecke de politieke kaarten voor de borst: “Ik denk dat de tekst nu klaar is om besproken te worden en dat we op de finale vergadering ons kunnen beraden of we onze instemming kunnen verlenen.” Wellicht is een niet perfecte gedragscode toch echt beter dan helemaal geen code en wil de OR én het cvb gevolg geven aan de oproep van de Studentenraad en dit voor de zomer afronden. Daar hebben wij Tim Hoffman toch niet voor nodig?

    • Paul Nelissen schreef op 8 juni 2022 om 11:25

      Een nogal opmerkelijke reactie van dhr. Brink. Als ‘ambtenaar’ van het CvB weet hij als geen ander dat de OR geen beleid ‘maakt’, maar voorstellen beoordeelt op bv duidelijkheid, haalbaarheid en urgentie. Het vooraf meepraten over regelingen hoort niet bij onze rol. Medezeggenschap is immers meer het organiseren van beargumenteerde tegenspraak, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de OR het ook niet eens is met voorgenomen beleid.
      Wij kijken naar beleidsvoorstellen vanuit de bredere universitaire kaders als het strategisch plan, campusplan, de onderwijs- en onderzoeksvisie, vanuit het perspectief van de medewerkers. We vragen om verduidelijkingen, aanpassingen en zo nodig aanscherpingen. Dat is ook precies zoals we de gedragscode hebben besproken.
      Zonder op de inhoud van deze discussie met het CvB in te gaan, is de OR overtuigd van de urgentie van gedragscode en (vooral) het gemeengoed maken en raken van de uitgangspunten en regelingen.
      Ik stel dan ook voor nu te stoppen met het Zwarte-Pieten-spel, en gezamenlijk met de hele academische gemeenschap aan de slag te gaan.

      Paul Nelissen – OR-lid

    • Tim schreef op 8 juni 2022 om 11:48

      Beste Paul,

      Uiteraard bepaalt de ondernemingsraad haar eigen werkwijze. Maar, waarom zou de OR niet proactief willen meedenken over een gedragscode voor medewerkers? Eerlijk gezegd begrijp die keuze ook niet. OR-leden/partijen die bereid zijn om proactief mee te denken over belangrijk beleid zouden kunnen rekenen op mijn steun.

      Vooraf adresseren dat de code een aantal belangrijke elementen dient te bevatten zoals: “Wie willen we nou eigenlijk zijn als organisatie en gemeenschap?; Hoe zijn de verhoudingen onder elkaar?; Wat zijn veilige en onveilige situaties en wat zijn de kernwaarden waar we het allemaal over eens zijn. ” betekent natuurlijk niet dat de OR perse in moet stemmen zodra de regeling op tafel ligt.

    • Dorian Schaap (OR) schreef op 8 juni 2022 om 12:30

      Nav de discussie over het al dan niet meeschrijven van de gedragscode: leden van de OR wilden hier met plezier aan meedoen, maar wel op persoonlijke titel. Het zou vreemd zijn om als orgaan mee te schrijven met een document, om er vervolgens al dan niet mee in te stemmen. Dat zijn twee verschillende formele rollen.
      Wat betreft de discussie over of instemmen met een ‘niet perfecte’ gedragscode beter is dan nog even wachten met instemmen: in de eerdere versies van de gedragscode en aanvullende regelingen, stond in feite dat het voor medewerkers niet is toegestaan om medicijnen te gebruiken die invloed kunnen hebben op het werk (dus ook niet op doktersrecept). Een dergelijke regel wil denk ik helemaal niemand, dus het is maar goed ook dat we daar met z’n allen zorgvuldig naar kijken en over praten. Volgens mij betekent dat dat we als OR gewoon ons werk doen, zoals het hoort.

  3. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 9 juni 2022 om 12:39

    Radboud is van oorsprong toch Katholiek? Voor katholieken en vele anderen is de Bijbel toch de ultieme gedragscode? Wel een dik boek, dus: hoe korter de gedragscode hoe beter!
    Nou ben ik als lid van de ingenieursvereniging ‘onderworpen’ aan de KIvI-gedragscode en die heb ik hooguit één keer vluchtig doorgescrolld. Ofwel het effect van deze code op mij is nihil.
    Welk probleem gaan we eigenlijk oplossen met zo’n code?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!