Studentenrestaurant Happietaria strijkt neer in Heilig Landstichting

18 feb 2020

Pop-up restaurant Happietaria opent vandaag haar deuren in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Het team studenten hoopt de komende zes weken 25.000 euro op te halen voor boeren in Syrië.

Oosterse kussens, portretten van gesluierde vrouwen aan de muur. De Syrische invloeden komen je meteen tegemoet als je Le souk d’orient binnengaat. Het restaurant bij de ingang van Museumpark Orientalis, een kilometer ten zuiden van SSH&-complex Mariënbosch, is de komende zes weken de nieuwe thuisbasis van pop-up-restaurant Happietaria.

Betere wereld

Het is de elfde keer dat Happietaria in Nijmegen een plek heeft gevonden. Het restaurant wordt van begin tot eind gerund door studenten, die op deze manier willen bijdragen aan een betere wereld.

Dit keer gaan de opbrengsten naar een project in Syrië van stichting Tear, de initiatiefnemer van Happietaria. Deze ontwikkelingsorganisatie strijdt tegen armoede en onrecht, samenwerkend met lokale organisaties en lokale christelijke kerken.

‘Dit project vinden we belangrijker dan alle studiepunten op tijd halen’

De Nijmeegse Happietaria-voorzitter Ilse Vader (22) runt het restaurant met zes andere studenten en commissieleden, aangevuld met tientallen studentenvrijwilligers. De tweedejaarsstudente medische hulpverlening is enthousiast over de locatie in Heilig Landstichting. ‘In Nijmegen is het altijd lastig een geschikte plek te vinden, zeker vergeleken met andere, grotere steden. Dat we nu hier terecht kunnen is helemaal geweldig, want de sfeer sluit perfect aan bij het goede doel van het project. Zo was het al op een Syrische manier aangekleed, omdat de eigenaar hier in de weekenden kookworkshops houdt met Syriërs.’

Ilse Vader (links), Thomas Hoogendoorn, Susanne Schra. Foto: David van Haren

Bij dit project worden boeren in een door oorlog verwoeste regio in Syrië ondersteund, om opnieuw zelfredzaam te worden. Een van de manieren is door het uitdelen van zaden van gewassen, die boeren in de tijd vóór de oorlog nog verbouwden, zoals tomaten, kikkererwten en graan.

Oosterse lamsstoof

Bezoekers hebben keuze uit verschillende gerechten uit de Syrische keuken, zoals linzensoep, oosterse lamsstoof en Syrische bonbons. Vader: ‘De keukencoördinator studeert voeding en diëtiek, en heeft veel geëxperimenteerd met Syrische gerechten. Op deze manier is een mooie kaart tot stand gekomen.’ Syriërs die betrokken zijn bij de kookworkshops van de restauranteigenaar schuiven aan en worden gevraagd mee te koken.

Voor de liefhebber van de Nederlandse keuken is er ook volop keuze, zoals het klassieke Happieburger menu, bestaande uit patat en een hamburger. Qua prijs is het restaurant ook toegankelijk voor studenten, benadrukt Vader. ‘Voor nog geen twintig euro krijg je drie overheerlijke gangen.’

Aan studeren komt Vader de komende weken weinig toe, beaamt ze lachend terwijl ze in haar kopje koffie roert. ‘Maar dat is ook niet erg. Dit project is voor een goed doel en gunstig voor onze persoonlijke ontwikkeling. Dat vinden we belangrijker dan alle studiepunten op tijd halen.’

Happietaria (Profetenlaan 2, Heilig Landstichting) is geopend van 18 februari tot 1 april, op maandagen tot en met donderdagen. Er zijn elke dag twee shifts: de eerste is van 17.00-19.30 uur en de tweede is van 20.00-22.30 uur. Reserveren kan hier.  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!