Studentensonnetten op Boekenfeest

15 mrt 2013

Op Ruwe Planken is een jong en hip literair tijdschrift. Toch bogen de schrijvers zich de laatste weken over een sonnettenkrans. Veel klassieker wordt het niet. De gedichten zijn het product van een stedenband met Tilburg en Amsterdam. Ze worden zaterdag op het Nijmeegs Boekenfeest voorgedragen.

Dichter en singer-songwriter André van den Boogaart maakt muziek bij de voordracht van de sonnetten op het Nijmeegse Boekenfeest. Foto: Nol Havens
Dichter en singer-songwriter André van den Boogaart omlijst de sonnetten op het Boekenfeest muzikaal. Foto: Nol Havens
Daar zit je dan, als jonge, vernieuwende Nijmeegse schrijver. Te zweten op een sonnet: veertien regels in een muurvast rijmschema. Wout Waanders, letterenstudent en hoofdredacteur van Op Ruwe Planken, vertelt hoe het zover kwam. ‘Schrijvers blijven vaak hangen in de scene van hun stad. Zo schrijven Nijmeegse dichters over elkaar en elkaars werk. Dat levert sleuteldichten op, die alleen voor insiders begrijpelijk zijn.’ Tijd om over de stadsgrenzen te kijken. De schrijvers van Op Ruwe Planken, een tijdschrift gelieerd aan de vakgroep Nederlands van de Radboud Universiteit, richtten een verbond op met schrijversclubs uit Tilburg, Amsterdam en Utrecht. Er moest een gezamenlijke bundel komen. Amsterdam had een idee voor de vorm: elke stad maakt een sonnettenkrans. Een wat? ‘Een sonnet is een strakke dichtvorm van veertien regels met een vaststaand rijmschema. Een sonnettenkrans bestaat uit veertien sonnetten, die elk beginnen met de slotregel van het voorgaande gedicht. Bovendien vormen de veertien beginregels samen ook een sonnet’, legt Waanders uit. Hij moest er aanvankelijk niets van hebben. ‘Ik houd helemaal niet van rijmen en regeltjes. In Amsterdam zijn ze wat klassieker. Maar ik ben blij dat we meegedaan hebben. Je kunt de regels van de kunst pas goed aan je laars lappen, als je ze kent.’ Het thema van de drie sonnettenkransen – Utrecht haakte af – is gelijk aan het boekenweekthema: gouden tijden, zwarte bladzijden. Zaterdag worden de eerste gedichten voorgedragen. Op het Nijmeegse Boekenfeest in de Vereeniging, waar Nijmegen de Boekenweek viert. Waanders: ‘En als de bundel af is, bieden we ‘m aan aan Kees van Kooten.’ Kees van Kooten, dit jaar schrijver van het boekenweekgeschenk, is zaterdag ook te gast in de Vereeniging. Mooi moment voor een overhandiging? ‘Nou, de bundel moet nog gedrukt worden. Op dit moment zit onze veertiende dichter te zweten op het slotsonnet.’ / Lydia van Aert Er zijn nog kaarten voor het Nijmeegs Boekenfeest, zaterdag 16 maart in de Vereeniging. Studenten betalen 10 euro.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!