Studentenvakbond AKKU beschuldigt universiteit van ‘achtervolgen’ en ‘afluisteren’ pro-Palestinademonstranten

04 sep 2024

Leden van studentenvakbond AKKU zijn maandag naar eigen zeggen urenlang achtervolgd en afgeluisterd door beveiligers op de campus. De Nijmeegse en de landelijke studentenvakbond nemen het hoog op. De universiteit stelt dat er niks onoorbaars is gebeurd.

Tijdens hun reguliere patrouilleronde maandagmiddag herkenden twee beveiligers een groepje studenten, dat vorig jaar betrokken was bij de pro-Palestijnse protesten op de campus. Ze volgden hen tot in het Elinor Ostromgebouw, waar de studenten een vergadering van studentenvakbond AKKU bijwoonden. Terwijl de vergadering voortduurde, bleven de beveiligers in de keuken van de Ondergang (de kelder van het Ostromgebouw) wachten tot die voorbij was.

Dat schrijft studentenblad ANS na gesprekken met de beveiligers en de studenten. Ook andere verenigingen waren getuige van de aanwezigheid van beveiligers op de kelderetage van het gebouw.

AKKU trekt harde conclusies. Volgens de Nijmeegse studentenvakbond blijkt uit het ANS-artikel dat de beveiliging van de Radboud Universiteit actief de studentenvakbond AKKU achtervolgt en afluistert.

‘Poging tot intimidatie’

“Wij zijn geschokt”, reageert voorzitter Nan Lont in een persbericht. “Als studentenvakbond zijn wij een gesprekspartner van universiteit en overheidsinstanties. We hebben een rol in de medezeggenschap en proberen studenten te vertegenwoordigen op belangrijke plekken. Achternagezeten worden door beveiligers, die expliciet namens het CvB al onze activiteiten in de gaten houden, verbreekt al het vertrouwen.”

Volgens AKKU houdt de beveiliging actief bij welke studenten betrokken zijn bij demonstraties. Ties van den Bogaard, die vorig collegejaar vaak namens de pro-Palestijnse actievoerders het woord voerde en nu penningmeester is van AKKU, spreekt van een “poging tot intimidatie”. “Met deze schimmige praktijken creëert de Radboud Universiteit een angstcultuur die het universiteitsleven sterk onder druk zet.”

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de gang van zaken. “Het afluisteren van studenten en vooral vakbonden is dystopisch, dit zijn praktijken die je zou verwachten in een dictatuur als Noord-Korea (…) De vrijheid van Nederlandse studenten wordt systematisch ingeperkt.”

Staartje

Een woordvoerder van de universiteit stelt dat de beveiligers maandag aan het eind van de middag afkwamen op een melding dat er zo’n dertig studenten bij elkaar waren gekomen. ‘Ze waren herkenbaar als pro-Palestina door de sjaals’, aldus de woordvoerder.

Daarop zijn de beveiligers ter plekke gaan kijken, tijdens een ronde die ze sowieso in het Elinor Ostromgebouw zouden doen. ‘Ze hebben de aanwezige studenten gevraagd waarvoor de bijeenkomst was en dat bleek een vergadering te zijn. Daarop hebben ze hun ronde vervolgd.’

‘Wij beraden ons op mogelijke stappen’

Als het aan AKKU ligt, krijgt de zaak nog een staartje. De vakbond neemt het voorval mee in de gesprekken met het college van bestuur. “Wij beraden ons op mogelijke stappen”, aldus Van den Bogaard.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!