Studentenvakbond AKKU over energietoeslag: ‘Veel studenten schieten weinig op door alle regels’

07 okt 2022

Nijmeegse studenten kunnen vanaf nu ook 1300 euro energietoeslag aanvragen. De gemeente wil er ‘de pijn mee verzachten’. Studentenvakbond AKKU vreest echter dat in de praktijk veel studenten buiten de boot vallen.

Na lang te hebben gewacht op landelijke wetgeving, hakte de gemeente Nijmegen deze week de knoop door: studenten hebben ook recht op energietoeslag. Eerder had de rechter al bepaald dat studenten hier niet categorisch van mogen worden uitgesloten. In veel studentensteden gebeurt dat nu nog wel.

De ommezwaai van de gemeente leidt over het algemeen tot blijdschap, maar veel studenten zullen er weinig mee opschieten door alle regels die bij de toeslag komen kijken. Dat stelt de Mo Quirijnen, voorzitter van studentenvakbond AKKU.

900 euro bijlenen

Hij vindt het met name bezwaarlijk dat de gemeente veronderstelt dat studenten 900 euro per maand bijlenen met een studielening, zélfs wanneer een student in de praktijk helemaal niet leent. ‘Die 900 euro wordt als inkomen gezien, dat is voor de gemeente het startpunt. Daardoor kan een student met een bijbaan niet meer dan ongeveer 500 euro bijverdienen. Want anders komt diegene op papier boven het maximuminkomen (1435 euro, red.) uit en vervalt het recht op toeslag.’

Zo ontstaat dus een situatie waarin studenten die bewust werken om géén studieschuld aan te gaan, zich in de schulden moeten steken om hun lasten te kunnen blijven betalen, zo stelt Quirijnen. ‘Pijnlijk’, noemt hij dat.

‘Niet optimaal’

De gemeente Nijmegen laat via een woordvoerder weten die situatie ‘niet optimaal’ te vinden. Maar, zo luidt het verweer, Nijmegen moet voldoen aan landelijk wetgeving. Daarin staat dat studenten eerst aanspraak moeten maken op een studielening, voordat ze voor andere regelingen in aanmerking komen. ‘We willen juist dat studenten zich zo min mogelijk in de schulden steken, maar dit is wettelijk zo geregeld en hebben wij als gemeente te volgen.’

AKKU vindt ook dat er niet goed wordt gekeken naar hoe studenten daadwerkelijk wonen. Zo wordt de energietoeslag van 1300 euro maar één keer per adres of studentencomplex uitgekeerd, aan één persoon. Bewoners moeten zelf uitmaken of en hoe de toeslag wordt verdeeld.

‘Een paar tientjes heb je vrij weinig aan als je voorschot met 100 euro per maand omhoog gaat’

Dat knelt met de praktijk, zo stelt Quirijnen. ‘In studentencomplexen zoals het mijne wonen soms tot wel honderd mensen. Ons complex beslaat drie adressen, dus dan zou de toeslag uitkomen op iets meer dan een paar tientjes per persoon. Daar heb je vrij weinig aan als je energievoorschot met 100 euro per maand omhoog is gegaan.’

Delen of leuk weekend

Wethouder John Brom (Stadspartij) liet bij het bekendmaken van de plannen al doorschemeren dat de gemeente daar weinig aan kan doen. ‘Als het niet wordt gedeeld, heeft die ene student die de toeslag aanvraagt een héél leuk weekend’ zei Brom.

Maar volgens de vakbondsvoorzitter kan dat wel degelijk, wanneer de gemeente gaat kijken naar de specifieke woonsituatie van studenten. ‘We zeggen absoluut niet dat iedere student energietoeslag moet krijgen, dat is onlogisch. Maar in een studentenhuis met vijftien bewoners is het wat ons betreft goed om de toeslag twee of drie keer uit te keren.’

De gemeente Nijmegen en AKKU gaan nog in gesprek om te kijken wat er nog meer mogelijk is om studenten in nood te helpen.

Dit artikel van Jip Trommelen stond eerder in De Gelderlander

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!