Dossier

Studentenverkiezingen korter

22 jan 2015

NIEUWS De universitaire studentenverkiezingen worden dit jaar verkort tot vier dagen. Voorheen hadden partijen een volle week om campagne te voeren. Volgens de USR is de veelgehoorde ‘verkiezingsvermoeidheid’ reden tot dit besluit.

Studentenfractie AKKUraatd bivakkeert dezer dagen in een huiskamer op de campus. Foto: Karlijn Ligtenberg
Studentenfractie AKKUraatd tijdens eerdere verkiezingen. Foto: Karlijn Ligtenberg

USR-voorzitter Mark Vlek de Coningh is positief over het besluit tot het inkorten van de komende studentenverkiezingen, die plaatsvinden van maandag 18 mei tot en met donderdag 21 mei. ‘Het weekend middenin de verkiezingsperiode zorgt voor verwarring en vermoeidheid bij studenten’, zegt Vlek de Coningh. De USR kreeg signalen van desinteresse na het weekend. Een verkiezingsperiode van maandag tot en met donderdag is volgens hem logischer.

Vlek de Coningh hoopt op een hogere opkomst door de verkorting. Volgens hem geeft het besluit partijen de mogelijkheid om intensiever campagne te voeren. Dit zorgt naar verwachting voor meer positieve reacties en een grotere opkomst.

Zichtbaarheid
Fractieleider Roel Gremmen van de medezeggenschapspartij asap is eveneens positief. Hij vertelt dat het inkorten van de verkiezingsperiode inderdaad invloed heeft op de campagnes. Zoals Vlek de Coningh al aanhaalt staan intensievere campagnes op de planning. De partijen dienen in vier dagen tijd evenveel zichtbaarheid en bereikbaarheid te creëren als voorheen in een week tijd. Wel geeft Gremmen aan eigenlijk maar één dag aan campagne voeren in te leveren. In het weekend waren voorheen weinig activiteiten op de campus. Hij ziet de verkorting van de verkiezingen vooral als een nieuwe uitdaging. / Carlijn van der Plas

Update (17.45 uur): Akkuraatd was ten tijde van publicatie niet bereikbaar voor commentaar, maar bij monde van USR-lid Ewout Stütterheim laat de partij weten dat het zich kan vinden in de woorden van asap-voorman Roel Gremmen. ‘Het plan zoals het nu doorgevoerd wordt, is precies zoals Akkuraatd heeft voorgesteld. Daar zijn we blij mee.’

0 reacties

  1. K. schreef op 22 januari 2015 om 18:01

    Gek dat asap zo positief doet over een standpunt van AKKUraatd. Ik heb namelijk gehoord dat asap de verkiezingen het liefst zo lang mogelijk wilde houden, omdat ze bang waren stemmers te verliezen. Beetje mooi weer spelen in de media?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!