Studentikoos boksen in de sferen van Fight Club

05 apr 2019

Na het afschaffen van hun beruchte Rally wilden de leden van Dispuut Durendal iets unieks neerzetten. Het werd een boksgala. Vanavond stroomt de voormalige cultuurspinnerij De Vasim vol voor de tweede editie: alle 1.400 kaartjes zijn verkocht.

Dispuut Durendal kwam in het verleden om twee redenen in het nieuws. Óf vanwege een uit de hand gelopen huisfeestje. Óf vanwege de Durendal Rally, een wedstrijd waarin deelnemers elkaar, soms vanuit rijdende auto’s, met smerigheden bekogelden. Dieptepunt was de editie in 2015, toen 39 studenten op de bon gingen voor baldadigheid: ze gooiden met rotte vis op een militaire erebegraafplaats.

‘We wilden iets anders’, zegt Daan van den Nieuwenhof, abactis van het dispuut. ‘De Durendal Rally gaf een hoop negatieve publiciteit. Het paste bovendien niet bij ons. Het was wel studentikoos, maar we konden er niet echt trots op zijn.’

Industriële omgeving

Op het boksgala, dat vanavond zijn tweede editie beleeft, zijn de heren dat wel. Het concept is simpel: midden in de Vasim wordt een boksring neergezet, waar studenten met elkaar de strijd aangaan. Na de wedstrijden barst het feest los, dat de hele nacht zal duren.

Inspiratie haalden de leden bijvoorbeeld bij Coupe des Templiers – het hockeytoernooi dat uitgroeide tot festival met landelijke allure. Zoiets wil Durendal ook, en het dispuut is met 1.400 verkochte kaarten voor een tweede editie aardig op weg. ‘Een boksgala is uniek’, reageert Niek van Heuvelen. ‘Er is geen ander dispuut in Nederland dat dit doet.’

Renee van der Waals

In de industriële setting van de Vasim moet een Fight Club-achtige sfeer worden neergezet, voegt Van den Nieuwenhof toe, waarin studenten de eer van hun dispuut of vereniging verdedigen. Ook leden van niet-Nijmeegse disputen weten het boksgala inmiddels te vinden.

Klaarstomen

Hoewel het feest ‘superdik’ moet zijn (dixit Van Heuvelen), ligt de focus minstens zo zeer op het boksen. De 24 studenten die geselecteerd zijn om mee te doen aan de bokswedstrijden, hebben zich de afgelopen maanden klaargestoomd voor het gala van vanavond.

Maikel de Leeuw

Maikel de Leeuw en Renee van der Waals bijvoorbeeld. Zij waren de afgelopen drie maanden vaak te vinden in de boksschool. Durendal had voor de boksers een trainer van de Boks Academie Nijmegen geregeld, die elke zaterdag paraat stond. ‘En doordeweeks kwamen we hier ook nog eens een keer of drie à vier’, zegt De Leeuw.

De Leeuw en Van der Waals hadden – net als de andere boksers – nog geen ervaring met boksen. ‘Maar we hebben veel progressie geboekt’, zegt Van der Waals. ‘Het lastigste in het begin was om de schrikreacties te onderdrukken’, zegt De Leeuw. ‘De angst moet uit je hoofd.’

De Leeuw is ‘nihilist’ en verdedigt dus niet de kleuren van een dispuut. Van der Waals is lid van Carte Blanche: ‘Mijn dispuutsgenoten zijn sowieso supertrots op me dat ik dit doe. Als ik verlies vrijdagavond zullen ze me dat wel vergeven – ze zijn heel supportive.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!