Studeren door met je telefoon te spelen

27 feb 2014

Eerstejaarsstudenten Biomedische wetenschappen en Geneeskunde kunnen in maart hun opgedane kennis toetsen in een speciaal voor hen gemaakte app. Fysiologen van Radboudumc proberen op deze manier studenten te motiveren eerder te starten met studeren voor een tentamen en zo beter te presteren.

Foto: Foeock (Creative Commons via Flickr)
Foto: Foeock (Creative Commons via Flickr)

Gedurende zeven weken kunnen eerstejaarsstudenten iedere week na een college Circulatie en Respiratie een level spelen. ‘De bedoeling is dat we studenten op een speelse manier verleiden om de collegestof al tijdens de collegeperiode goed te bestuderen,’ vertelt onderzoeker Anke Lameris, die het gebruikt van de app gaat monitoren. Wie minimaal zeventig procent van de antwoorden goed heeft, mag door naar de bonus ronde met mogelijke tentamenvragen en tentamentips. Zo weten studenten beter wat er van hen verwacht wordt en kunnen ze zien welke onderdelen ze voor hun tentamen nog eens extra door moeten nemen.

Een goede score geeft studenten niet alleen toegang tot het bonuslevel maar geeft hen ook de mogelijkheid om hun avatar te pimpen. ´Hoe meer punten je haalt, hoe meer accessoires je kunt verdienen´, legt Lameris uit. Zo kan het uitspelen van een level studenten zomaar een witte jas, een kekke bril of een bloemetje voor in het haar van hun avatar opleveren. Echte studiebollen zijn dus niet alleen de slimste maar ook nog eens de mooiste van de klas. Om de onderlinge competitie nog wat aan te wakkeren kunnen studenten hun score via de App op Facebook delen.

Lameris is niet bang dat studenten nu tijdens het college alleen maar met de app spelen: ‘Je kunt ieder level maar één keer spelen en de vragen vergen veel concentratie. Je moet de literatuur goed bestuderen wil je een antwoord juist hebben’. Dat wordt dus flink blokken voor physiomics gamers. Maar wie weet eindigen ze dan niet alleen met een mooie avatar maar ook met een geslaagd tentamen. / Marlon Janssen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!