Dossier

Studeren in Siberië, of toch naar Ljubljana?

29 sep 2014

Op de Radboud Beyond Bordersweek deze week kom je alles te weten over studie, stage en tijdelijk werk in het buitenland. Is lesgeven in Thailand voor jou niet spannend genoeg? Drie tips voor de student die écht grenzen wil verleggen.

De omgeving van Krasnoyarsk. Foto: Alex Polezhaev, Creative Commons
De omgeving van Krasnoyarsk, Siberië. Foto: Alex Polezhaev, Creative Commons

#1 College volgen in Siberië
Nog niet eerder durfde een Nijmeegse student de stap te zetten om een jaar in Krasnoyarsk, Siberië, te studeren. Toch kan het voor studenten interessant zijn een tijdje vanuit Russisch perspectief naar de wereld te kijken. En als je gebruik maakt van het Eranet-project – gefinancierd door de Europese Commissie – word je ook nog eens met een flinke beurs op het vliegtuig gezet. Duizend euro per maand: dat is meer dan veel docenten in de Russische stad verdienen. ‘En de leefkosten zijn laag’, zegt Marijke Delemarre van het International Office. ‘Bovendien moet de natuur prachtig zijn.’ Dat de spanning tussen het Westen en Rusland oploopt, is volgens Delemarre geen reden om niet naar Rusland te gaan. ‘Academische banden moeten blijven bestaan. Zodat we de dialoog behouden.’
Meer info: kom op dinsdag 30 september, 12.45 uur, naar kamer E2.51 in het Erasmusgebouw.

#2 Je kennis over drugs delen in Brazilië
Als Nederlandse student weet jij natuurlijk alles van narcotische middelen… Komt dat even goed uit, want in de favela’s van São Paulo kunnen veel jongeren nog wel wat voorlichting gebruiken over drugs. En over seks en gezonde leefgewoonten, trouwens. Als je vrijwilligerswerk wilt doen, en je organiseert je reis met de internationale studentenorganisatie AIESEC, weet je dat je goed opgevangen wordt en dat je zes weken aan de slag kunt in een internationale groep. ‘Dit is een reis die we echt kunnen aanraden: de ervaringen zijn erg goed’, zegt Joëlle Coenen van AIESEC. Pluspuntje: je hoeft de Portugese taal niet machtig te zijn.
Meer info over AIESEC: kom op woensdag 1 oktober, 12.30 uur, naar kamer E2.54 in het Erasmusgebouw.

#3 Met het Erasmusprogramma naar Ljubljana
Vooruit: ook één tip voor wie wel gewoon met euro’s wil kunnen betalen. Natuurlijk is het Erasmusprogramma ook een aantrekkelijke manier om een paar maanden te studeren in een Europese stad. Maar welke te kiezen? Svenja van der Tol heeft de gouden tip. Zij kan het weten, want ze is voormalig voorzitter van ISON, de koepel van internationale studentenverenigingen in Nijmegen. ‘Ik zou studenten aanraden naar Ljubljana te gaan.’ De hoofdstad van Slovenië is volgens Van der Tol nog niet ontdekt bij het grote publiek, maar wel erg mooi. De universiteit staat goed aangeschreven, en is één van de grootste van de wereld: er studeren meer dan drie keer zoveel studenten als aan de Radboud Universiteit. / Mathijs Noij

Kijk op http://www.ru.nl/io/beyond-borders/presentaties/ wanneer je op jouw faculteit meer te weten kunt komen over het Erasmusprogramma.

0 reacties

  1. Joyce schreef op 29 september 2014 om 19:29

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!