Studeren met kleurpotloden

24 nov 2014

Studeren met een octopus of kookwekker – in Vox 2 legden Jorg Leijten en Linda van der Pol een aantal studiemethoden naast elkaar. Ze brachten deze tijdens hun eigen tentamenperiode in praktijk. Werken ze echt? Tijd voor een follow-up. Vandaag: mindmapping.

Studiemethoden2-04

Mijn doos kleurpotloden uit groep 6, een Heel Groot schetsboek van de Action en drie fonkelnieuwe fineliners bedekken de keukentafel – huisgenoten weten niet beter dan dat ik een carrière als broddelschilder tegemoet ga. Zo ver is het echter nog niet: er ligt een lijvige syllabus naast die ik vanmiddag in één mindmap probeer te stouwen. Een beetje tricky is het wel – het tentamen is morgen al.

Spin
Langzaam maar zeker verschijnt er op papier een onheilspellend soort spin, compleet met tentakels-waar-tentakels-aanzitten. Hij wordt omgeven door een brei van veel te kleine lettertjes, tig kleuren die alle iets anders aan moeten geven en een aantal kinderachtige tekeningetjes. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen – maar aan structuur ontbreekt hij niet. Aan het eind van de dag is mijn mindmap af: onbedoeld, of nee, onverwacht, heb ik de hele dag doorgewerkt en maar liefst 600 (ik herhaal: zeshonderd!) pagina’s samengevat in één spinstructuur. Duidelijk voor mij, maar onbegrijpelijk voor anderen, zo blijkt: mijn roomies kunnen het enkel omschrijven als een abstract, poëtisch verantwoord kunstwerk. En inderdaad, misschien is het dat ook wel gewoon.

Veel tijd om de mindmap ook daadwerkelijk te leren, is er niet meer. Maar goed, dat is niet zijn schuld – ik had ook eerder kunnen beginnen. Natúúrlijk had ik eerder moeten beginnen. Toch zit de leerstof in grote lijnen in mijn hoofd – en laten we eerlijk zijn: daar red je het op een gemiddeld tentamen prima mee. Zo ook dit keer. Het antwoord op ‘detailvragen’ moet ik een aantal keer schuldig blijven, maar mijn kennis blijkt genoeg: alle dank gaat uit naar mijn heldere mindmap. Ik stel mij zo voor dat ik in de volgende tentamenperiode écht op tijd begin, die dingen een week van tevoren af heb en vervolgens moeilijk goede cijfers binnenhark. Tot die tijd gaat deze aan de muur. Poëtisch verantwoord. / Linda van der Pol

0 reacties

  1. ts schreef op 24 november 2014 om 19:26

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!