Studerende dorpsdichter ontwierp ansichtkaarten over de bevrijding
De agenda van student Thijs Kersten (19) zit bomvol. Hij studeert Grieks en Latijn, is medeoprichter van Radboud Creative Collective, is prijswinnend auteur én dorpsdichter van de gemeente Heumen. In die laatste functie ontwierp hij zeven ansichtkaarten met gedichten over de bevrijding. ‘Ik wil mensen kunnen raken, ook op afstand.’
Eerstejaarsstudent Thijs Kersten werd niet zomaar verkozen tot dorpsdichter van Heumen, een functie die sinds 2017 bestaat. Door een gebrek aan kandidaten werden de verkiezingen afgelast. ‘Maar ik vond dat de dorpsdichter niet al na één termijn mocht verdwijnen’, zegt Kersten. ‘Dus toen heb ik mezelf aangemeld.’ Kersten startte een petitie voor zijn kandidaatstelling, die 300 keer werd ondertekend.
Tweede Wereldoorlog
Inmiddels is de student al bijna een half jaar dorpsdichter. Maar door de coronacrisis gaat het allemaal anders dan normaal. Zo mag hij zijn gedichten niet voor een publiek voordragen, terwijl dat wel onderdeel is van zijn werk. Om de gedichten toch naar buiten te brengen, heeft hij er een paar op ansichtkaarten afgedrukt.
‘Ik wil mensen op afstand kunnen raken met mijn werk’
Deze ansichtkaarten staan in het teken van vrijheid. ‘Normaal gesproken zou ik de gedichten voordragen op 4 en 5 mei. Dat gaat nu niet door. Dus heb ik het thema van de gedichten ook wat breder getrokken. Het gaat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over emoties die bij vrijheid of het gebrek daaraan horen. Ik wil mensen op afstand kunnen raken met mijn werk’, legt Kersten uit.
Spoken word op papier
Voordat de ansichtkaarten naar de drukker gingen, zijn de gedichten goedgekeurd door de vriendin en familie van Kersten. ‘Ik dicht nu al een paar jaar in het dichtgenre spoken word. Maar dit genre is moeilijk op papier te zetten. Het ritme en de rijm moeten precies op de juiste manier opgeschreven worden, zodat de lezer het ook snapt’, zegt Kersten.
Het spelen met taal is Kersten wel gewend. Het vormt ook een rode draad in zijn leven. Op zijn zeventiende schreef hij zijn debuutroman Negeer de mogelijkheden, waarin twee jongens verliefd op elkaar worden. Hij won hiermee de Boekgoud Prijs. ‘Ik zie het vooral als aanmoediging om verder met taal te experimenteren’, legt hij uit.
Zijn liefde voor taal is ook de reden waarom hij Grieks en Latijn studeert aan de Radboud Universiteit. ‘Ik twijfelde tussen Nederlands en mijn huidige studie. Ik wilde meer leren over het ontstaan van taal en grammatica, dus koos ik voor Grieks en Latijn. Het is verbazingwekkend hoeveel ik hier leer over de Nederlandse taal.’
Creatief ondernemerschap
Daarnaast is hij op de universiteit actief als medeoprichter van de Radboud Creative Collective. Een studentencollectief dat creatieve studenten helpt met ondernemerschap. ‘Ik heb contact met culturele instellingen, die misschien onze studenten willen inhuren. En ik organiseer workshops, zodat de studenten leren geld te verdienen.’
Op de vraag of hij nog wel tijd heeft om te studeren moet Kersten lachen. ‘Ik heb nog wel wat plannen. Zo wil ik vaker optreden en workshops organiseren. En ben ik betrokken bij Cultuur Oost. Hier mag ik meedenken over de toekomst van festivals in het nieuwe normaal. Ik maak lange dagen, maar ik wil elke kans pakken die ik krijg.’
omdat je me een toekomst geeft die ik nooit zag komen.
wanneer alles wat moest lukken, al is gelukt.
zie ik jou me weer bevrijden.
De gedichten van Kersten zijn, zolang de voorraad strekt, te verkrijgen bij Read Shop in Malden en bij drogisterij en cadeaushop Lucy van Langen in Overasselt.