Onderzoek naar studentenleven van jonkies
De ene student vindt sneller zijn draai op de universiteit dan de andere. Waar ligt dat aan? Buitenpromovendus Yolande Schuur doet onderzoek naar factoren die samenhangen met een geslaagd studentenleven.
Middelbare scholen mogen sinds kort ook een vijfjarig vwo-programma aanbieden. Dat kan betekenen dat vanaf het studiejaar 2021 een grotere groep jonge studenten gaat studeren. Studenten komen sowieso op steeds jongere leeftijd naar de campus.
Maar er is nog nauwelijks iets bekend over het aanpassingsvermogen van deze jonge studenten. Reden voor pedagoge Yolande Schuur om in dit gat te stappen. ‘Dat het studeren hen makkelijk afgaat, weten we al uit Amerikaanse studies naar studenten die een klas hebben overgeslagen. Ze blijken na hun studie ook vaker te gaan promoveren en publiceren meer dan andere wetenschappers.’
Geen alcohol
Volgen deze studenten vaker extra vakken of programma’s op de universiteit, zoals een honoursprogramma? Voelen ze zich verbonden met de opleiding van hun keuze en met de universiteit? ‘Ze hebben wel een speciale positie. Ze mogen aanvankelijk geen lid worden van een vereniging, misschien blijven ze langer thuis wonen dan andere studenten, ze mogen ook nog geen alcohol. Belemmeren dit soort dingen de interactie met andere studenten of maakt dat juist niks uit? We hebben eigenlijk geen idee.’
Schuur gaat deze groep jonge studenten vergelijken met gewone studenten. Daarbij kijkt ze ook in hoeverre persoonlijke eigenschappen van studenten een rol spelen bij een geslaagde aanpassing aan het studentenleven. Maakt het bijvoorbeeld uit of excelleren belangrijk voor ze is, of ze creatief zijn of juist doorzetters? En of iemand lid is van een vereniging en hoeveel vrienden iemand heeft gemaakt sinds hij of zij is gaan studeren. Ze verzamelt haar gegevens via online vragenlijsten die ze verspreidt onder studenten en onder studieadviseurs.
Wil je meewerken aan dit onderzoek en ben je Nederlandstalig student zonder bachelordiploma op zak? Dan kun je de vragenlijst hier invullen. Meer informatie over het onderzoek: Yolande Schuur: [email protected] of 06-55304152.