Studieverenigingen in de problemen door stoppen boekleverancier Studystore

23 feb 2023

Webwinkel Studystore stopt met haar activiteiten, meldde moederbedrijf The Learning Network (TLN) vorige week. Tien tot vijftien studieverenigingen van de Radboud Universiteit moeten per direct op zoek naar een andere leverancier. 'De financiële gevolgen zullen pas aan het eind van dit jaar duidelijk zijn.'

Boekenleverancier Studystore stopt. Het bedrijf ondervond al enige tijd technische problemen, wat gevolgen had voor de levering van studiematerialen. Vorige week maakte moederbedrijf TLN maakt bekend dat er onvoldoende verbetering is en dat besloten is om daarom alle activiteiten van Studystore te staken.

Het stoppen van de webwinkel heeft gevolgen voor tien tot vijftien studieverenigingen van de Radboud Universiteit. Dat vertelt Rianne Zwarts, voorzitter van het SamenwerkingsOverleg Faculteitsverenigingen (SOFv). De verenigingen hadden een samenwerking met Studystore, waarbij leden korting ontvangen op hun studieboeken. Door het wegvallen van de samenwerking komt de levering van boeken voor dit en komend academisch jaar mogelijk in gevaar.

Langdurige problemen

Studystore kampte al langer met problemen met het bezorgen van bestellingen: boeken kwamen niet op tijd of werden helemaal niet geleverd. Ook waren er problemen met terugbetalingen. ‘Wij hadden vooral last van leveringsproblemen’, zegt Bente Huntjens, voorzitter van studievereniging Mundus (Geografie, Planologie en Milieu). ‘De samenwerking was af en toe moeizaam, maar niet in zoverre dat we om die reden het contract wilden stoppen.’

Voor studenten betekent het einde van Studystore dat zij niet langer hun studiemateriaal via de vereniging kunnen bestellen, en dus zelf op zoek moeten naar de juiste boeken. Boeken van andere leveranciers zijn waarschijnlijk duurder en de kans bestaat dat er simpelweg niet genoeg exemplaren verkrijgbaar zijn. Vooral bij grote studies is dit het geval. ‘Niet elke boekhandel heeft vier- of vijfhonderd exemplaren van een boek klaarliggen’, zegt SOFv-voorzitter Zwarts.

‘Een openboektentamen leidt tot problemen als niet elke student een boek heeft’

Ook voor deze en de aankomende periode zorgt de plotselinge stop voor problemen. ‘Studystore gaat haar best doen om de boeken die zijn besteld voor periode drie nog te leveren’, vertelt Zwarts. Maar volledige zekerheid dat alle materialen op tijd komen is er niet. Dit heeft gevolgen voor het onderwijs. ‘Een openboektentamen leidt tot problemen als niet elke student een boek heeft’, vervolgt Zwarts.

Oplossingen

Op dit moment zijn alle verenigingen druk bezig met het zoeken naar oplossingen. Het SOFv raadt lidorganisaties aan contact op te nemen met het faculteitsbestuur om naar oplossingen te zoeken voor dit semester. ‘Laat ik vooropstellen dat de verenigingen hier niks aan konden doen. Het enige wat zij nu kunnen doen is oplossingen zoeken voor de student’, voegt Zwarts toe.

De studieverenigingen die een samenwerking hadden met Studystore moeten dus op zoek naar een andere partner. Ook voor hen is dit vroegtijdige einde nadelig, omdat ze geen ledengeld meer ontvangen van studenten die alleen lid worden voor de korting op studieboeken.

Hoe groot de impact van het stoppen van Studystore zal zijn is nu nog moeilijk in te schatten. ‘De financiële gevolgen zullen pas aan het eind van dit jaar duidelijk zijn. Het kan een groot probleem worden, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn’, legt Zwarts uit. ‘Wat nu vooral belangrijk is, is dat de student toegang heeft tot studiemateriaal.’

Korte lijntjes

Al snel na het opheffen van Studystore kregen enkele verenigingen een aanbod van andere boekenleveranciers. Zo werd onder andere Mundus een samenwerking met Boekhandel Roelants aangeboden. Binnenkort volgen de gesprekken over de mogelijkheden daarvan.

Studieverenigingen ESV (economie), Marie Curie (natuur- en sterrenkunde) en SVN (Nederlandse taal en cultuur) werken samen met boekhandel Dekker v.d. Vegt. ‘In ruil voor de samenwerking ontvangt de student korting, en de vereniging een sponsorbijdrage’, legt Astrid Verhoeven, mede-eigenaar van de boekhandel, uit.

Ook studieverenigingen van de Faculteit der Managementwetenschappen, waaronder Mundus, denken erover over te stappen. Al is het nog maar de vraag of alle verenigingen bij de winkel terechtkunnen. Verhoeven beaamt dit. ‘Onze boekhandel hecht juist waarde aan het persoonlijk contact met de klant en de korte lijntjes. Wij zijn niet van plan de nieuwe Studystore te worden. Bovendien ligt onze prioriteit bij de winkel in de stad.’ Of de verenigingen die een samenwerking hadden met Studystore voor aankomend academisch jaar een nieuwe partner zullen vinden, blijft voorlopig nog de vraag.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Student schreef op 23 februari 2023 om 19:08

    En wat is de rol van de onderwijsinstelling zelf in deze situatie?
    Ergens vind ik het vreemd dat het verzamelen en bundelen van literatuur van docenten vaak een verantwoording is van studieverenigingen. Zou de faculteit dit niet gewoon zelf moeten doen, en vervolgens ook regie moeten pakken in de situatie die nu ontstaan is? Desnoods met hulp van de studieverenigingen?
    Studenten dreigen hier de dupe van te worden nu. Niet de studieverenigingen.

    • L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 2 maart 2023 om 11:18

      Kom zeg: studenten de dupe?
      Volgens mij zijn studenten prima in staat om de noodzakelijke boeken online te bestellen (bij Libris, bol, …). Om hoeveel boeken per onderwijsblok gaat het nou helemaal?
      Bovendien, bij bedrijfskunde merk ik een neiging om te proberen met slechts uittreksel en wat weblectures bingewatchen over de streep van de 5,50 te komen …

  2. Mat van Dijk schreef op 26 februari 2023 om 08:47

    Opa vertelt (Alumnus Geschiedenis Nijmegen sinds 1985.): Hoe het werd georganiseerd weet ik strikt genomen niet. Maar bij de aanvang van het eerste studiejaar kregen we de eerste handboeken. (Palmer Colton, Painter, Rogier en zijn klassieker ‘Eenheid en Scheiding’ De Bundel: Vaderlands Verleden in Veelvoud op het instituut uitgereikt. (Tegen betaling uiteraard). Later kwam er nog een stortvloed aan Syllabi vanuit de toen nog ‘vakgroepen’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!