Stukafest blijft zichzelf vernieuwen

02 feb 2016

Vanavond is het zover: Stukafest! Het Studentenkamerfestival viert zijn sweet sixteen met verrassende vernieuwingen. Zoals een opgekrikt eindfeest.

De band 1st of June aan het werk tijdens de preview van Stukafest, afgelopen november. Foto: Marjolein van Diejen.
De band 1st of June aan het werk tijdens de preview van Stukafest, afgelopen november. Foto: Marjolein van Diejen.

Een festival in hartje winter? Ja dat kan. Het grootste gedeelte van Stukafest speelt zich namelijk binnen(skamers) af. Het enige nadeel, voor de koukleumen, is dat elke ronde in een andere studentenkamer plaatsvindt. Voor de bezoekers betekent dat een avond kriskras door Nijmegen fietsen. Maar eenmaal aangekomen op een van de 21 locaties, worden zij beloond met een muziekoptreden, dansvoorstelling, toneelstuk, literatuurvoordracht of kookworkshop.

Het eenvoudige doch sympathieke concept blijkt al jaren een groot succes. Niet alleen in moederstad Nijmegen, maar ook in de dertien andere steden waar Stukafest intussen naar geëxporteerd is. Overal is het principe hetzelfde: studentenkamers veranderen een avond lang in intieme theatertjes, en de bezoekers fietsen drie studentenhuizen af voor een gevarieerde avond podiumkunst-op-de-vierkantemeter. Niettemin blijft er voldoende ruimte over voor eigen invulling. Zo heeft het Nijmeegse Stukafest-bestuur voor de 2016-editie enkele veranderingen doorgevoerd.

Het begint al bij de kaartverkoop: voor het eerst is het mogelijk om ook online de kaartjes te bemachtigen. Voorheen waren de tickets alleen op de campus te koop. ‘De online verkoop maakt het bezoeken van Stukafest nog toegankelijker en overzichtelijker. Je hoeft niet met een ziek hoofd of door de regen naar de uni te fietsen om een kaartje te halen. Bovendien kun je vanaf de bank zien welke  artiesten nog beschikbaar zijn en dan direct je slag slaan’, aldus voorzitter Eva Meuwissen. En dit blijkt goed  te werken, want binnen 48 uur was de helft van de kaartjes uitverkocht.

Eindfeest
Nieuw is ook de festivalopening op de universiteitscampus. Vandaag kun je tijdens de lunchpauze je broodtrommel ledigen tijdens een optreden van NNENN in het  CultuurCafé. Dit elektropopduo speelde afgelopen jaar onder meer op Oranjepop en is gratis te zien. Niettemin is het aan te raden contant geld mee te nemen, want je kunt ter plekke tickets kopen voor het eindfeest van Stukafest.

Dat ‘Stukafeest’ is volgens productiecoördinator Niels van Beurden de grootste vernieuwing van Stukafest 2016. Waar er bij voorgaande Stukafest-eindfeesten alleen dj’s waren, is de line-up nu aangevuld met bands. Naast Het Zusje van Debbie staan dus ook Echo Movis en Wolves Dressed in Sheep op het programma. Dat wordt geen saaie nacht, voorspelt programmacoördinator Dave Coenen, die trots is op ‘de afwisseling tussen landelijke kwaliteit en pareltjes van eigen bodem’.

Lindenberg
Deze vernieuwing kon werkelijkheid worden door de verhuizing van het eindfeest naar de Lindenberg. Stukafest kan er over meerdere zalen beschikken, waardoor ze ‘een festival in een festival’ kunnen creëren. Het ‘hoppen’ tussen verschillende optredens gaat dus tijdens het afsluitende feest gewoon verder. Hierdoor beleeft elke bezoeker van begin tot eind een geheel eigen Stukafest. Het belooft in ieder geval als vanouds een mooi feestje te worden. En dat op een doordeweekse dinsdagavond. / Mirte van Rooijen

Heb je nog geen kaartje? Kijk dan hier of er nog kaarten beschikbaar zijn. Voor het eindfeest kan je kaarten aan de deur kopen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!