Stukafest gaat dit jaar online: ‘Kans om ook internationaal publiek te betrekken’

02 feb 2021

Corona of geen corona, Stukafest gaat door - al is dat wel in aangepaste vorm. Het studentenkamerfestival komt met de online stream Stukafest TV. In vier afleveringen zijn zesendertig optredens te zien; Nijmegen trapt vrijdag af.

Op je fiets van kamer naar kamer snellen, jezelf naar binnen proppen in al een bomvolle studentenkamer en biertjes drinken met de bewoners die hun kamer hebben opengesteld voor een huiskamerconcert. Het zit er dit jaar allemaal niet in tijdens Stukafest, het jaarlijkse studentenkamerfestival. Maar er kómt een Stukafest, en wel helemaal online.

Crowdfunding

Eind vorig jaar zette de landelijke organisatie van het festival een crowdfundingactie op, om het online festival Stukafest TV mogelijk te maken. Het festival haalde meer dan de nodige 9500 euro op en bezegelde daarmee de doorgang van het festival.

Vera van Nuenen. Eigen foto

‘In september hadden we nog drie scenario’s liggen, ook voor fysieke varianten’, vertelt Vera van Nuenen, medeorganisator van Stukafest Nijmegen. ‘Maar al vrij snel werd duidelijk dat het met de steeds veranderende maatregelen onmogelijk was om fysiek iets te organiseren.’ Het alternatief werd Stukafest TV, een geheel online programma. Daaraan doen twaalf Stukafest-steden mee, verdeeld over vier avonden.

‘Het was onmogelijk om iets fysieks te organiseren’

‘Vooral de landelijke organisatie wilde het groots aanpakken, omdat het festival dit jaar twintig jaar bestaat’, vertelt Van Nuenen. In Nijmegen, waar de roots van Stukafest liggen, wordt het festival al sinds 2001 georganiseerd. De crowdfundingsactie maakte het mogelijk om extra uit te pakken. In de afgelopen weken filmde een cameraploeg in totaal 36 acts. Die zijn te zien in vier uitzendingen waaraan telkens drie steden deelnemen. Nijmegen trapt af met Middelburg en Tilburg. Kijkers kunnen switchen tussen drie kanalen.

Wunderkammer

De opnames in Nijmegen vonden plaats in Café Wunderkammer. ‘We wilden het eigenlijk in een studentenkamer opnemen en hadden daar zelfs al een geschikte kamer voor gevonden’, zegt Van Nuenen. Maar de landelijke organisatie vond het niet verantwoord om met artiesten, het Stukafest-team en een cameraploeg in één studentenkamer opnames te maken. ‘We zijn blij met Wunderkammer als alternatief, het is een mooie setting.’

De huidige bestuursleden hebben naar eigen zeggen een drukker jaar dan hun voorgangers. ‘We moesten ons telkens aanpassen aan nieuwe maatregelen’, aldus Van Nuenen. Zo werd de functie van kamercoördinator ineens overbodig. Voor Van Nuenen, die de promotie doet, is de functie er juist interessanter op geworden, vindt ze zelf. ‘Ik heb veel praktische kennis opgedaan over livestreams en persberichten.’

‘We kunnen ons nu ook op internationale studenten richten’

Ook voor het festival brengt de online variant nieuwe mogelijkheden, zegt Van Nuenen. ‘Stukafest is een erg Nederlands festival, we wilden ons graag meer op internationale studenten gaan richten. Dat kan nu, want we ondertitelen alle streams’. Ook verwacht de medeorganisator een gevarieerder publiek: ‘Denk aan mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, of familieleden van bestuursleden.’ Ook kunnen studenten uit andere steden inschakelen bij de Nijmeegse editie, en andersom. ‘We werken nu ook veel nauwer samen met andere steden, nog een pluspunt van Stukafest TV’, aldus Van Nuenen.

Disco

Stukafest Nijmegen sluit de avond af met een eigen online afterparty in de vorm van een silent disco. ‘Bezoekers’ kunnen daarvoor bij een pick-up point koptelefoons ophalen.

Kaarten zijn online te krijgen met een pay what you can systeem. De laagste prijs is 2,70, Voor de afterparty kun je apart een kaartje kopen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!