Succesvol studeren tijdens de introductie
Je hebt de hele dag gesport, bent de sociëteiten langsgefietst en hebt je ook nog naar het Vijfverenigingenfeest weten te slepen, om de volgende dag rond het middaguur katerig te ontwaken met: een workshop ‘succesvol studeren’. Yes! Hij heeft er ook geen hoge verwachtingen van, bekent een nuchtere onderwijspsycholoog André Baars op zijn kamer in het bestuursgebouw. ‘Ik ben benieuwd hoeveel mensen er zullen komen.’ Baars mag de workshop woensdag geven. In het verleden is in de introductie ook wel eens aandacht besteed aan studiestrategieën, zegt Baars, vaak op initiatief van faculteiten. Maar een heuse workshop is nieuw. Jubelstemming ‘De ervaring wijst uit dat eerstejaars aan het begin in een optimistische jubelstemming zijn, dus niet ontvankelijk zijn voor dat corrigerende vingertje. Zoals ook die opmerking van die docent nooit werkt: kijk naar links, kijk naar rechts, zij zitten hier volgend jaar niet meer. Studenten denken toch: dat zal mij niet overkomen. Meestal zijn studenten pas ontvankelijk voor verandering wanneer ze hun neus stoten.’ Aan de anders kant: Baars merkt dat studenten bij problemen steevast te laat aan de bel trekken. Dus dat wil hij ze woensdag wel op het hart drukken: ga aan de slag bij twijfels en problemen. ‘Als ik daar woensdag een paar mensen mee bereik, denk ik: winst.’ Voor wie woensdag echt niet uit bed kan komen alvast drie tips voor een goed studiebegin.
- Maak een weekplanning. Je zult de structuur van je middelbare school en je ouderlijk huis moeten missen. Maak daarom zelf een overzicht van je activiteiten en de tijd die ze kosten.
- Accepteer tegenslagen. Ook al kun je dat college totaal niet volgen of haal je opeens een vier. De universiteit is geen gesneden koek en vergt meer van je incasseringsvermogen dan de middelbare school. Besef dat en strop met opgeheven hoofd je mouwen op. Want ach, shit happens.
- Probeer strategisch te leren: je kunt niet alles grondig bestuderen, maak daarom keuzes. Zoals een CIA-agent bij een moord in de kelder ook geen oude dozen op zolder gaat uitpakken. Denk vaker in verbanden: wat is de logica achter de opdrachten van de werkgroepen, hoe verhoudt het boek zich tot de colleges. / Martine Zuidweg