Waarom heel Nijmegen op een Swapfiets rijdt

25 sep 2017

Bekijk een willekeurige fietsenstalling op de campus en je ziet zonder enige twijfel minimaal één felblauwe voorband in het rek staan. Die banden zijn het handelsmerk van Swapfiets. Dit fietsverhuurbedrijf is sinds maart in de stad actief, maar is nu al niet meer weg te denken uit studerend Nijmegen.

Het concept van Swapfiets is heel simpel. Wie een nieuwe fiets nodig heeft, kan zich opgeven via de website. Nog diezelfde dag wordt er op een afgesproken tijd en plaats een omafiets bezorgd – in allerlei mogelijke kleurtjes. De kosten (voor studenten): twaalf euro per maand. Wanneer de fiets stuk gaat, dan komt er dezelfde dag nog een mannetje (m/v) van Swapfiets langs om het gratis te repareren.

De formule slaat aan. Swapfiets is ruim een half jaar actief in Nijmegen, toch rijden er nu zo’n 1.400 fietsen van het bedrijf in Nijmegen. Veel van hen zijn student. Tijdens de introductie kwamen er 750 nieuwe klanten bij.

‘Als student in Nijmegen heb je gewoon een fiets nodig’, zegt Rick Obers, regiomanager Nijmegen van Swapfiets, als hem om de reden van het succes gevraagd wordt. ‘De universiteit ligt behoorlijk ver van het centrum en een vereniging als Phocas ligt ook niet op loopafstand. Wij zorgen ervoor dat studenten gewoon altijd een goede fiets ter beschikking hebben voor een vaste prijs.’

De service is de reden dat natuurkundestudent Olaf sinds vier maanden een Swapfiets heeft, vertelt hij. ‘Het is vast mogelijk om ergens goedkoper een tweedehands fiets te kopen, maar ik betaal graag iets meer voor de service die ze bieden. Het is fijn om nooit met een kapotte fiets te zitten. Zelfs als je een lekke band hebt, komen ze dat maken.’ Bijzonder lui is Olaf niet, zegt hij. ‘Maar dat is wel echt relaxed.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!