Taaldocenten Heumensoord in de startblokken

14 jan 2016

Zeventig aspirant taaldocenten zaten dinsdagavond in de collegebanken bij het Talencentrum Radboud in’to Languages, voor een lesje Nederlands voor vluchtelingen. ‘Geen gevoelige onderwerpen aansnijden.’

Alaa (midden op de foto) is blij met de vriendelijkheid van Nederlanders, maar minder tevreden over de faciliteiten op Heumensoord. Foto: Erik van 't Hullenaar.
‘Met taalcursus kloof dichten met vluchtelingen.’ Foto: Erik van ’t Hullenaar.

Docent Onno ter Haar trapte dinsdagavond af met een Roemeens praatje dat, zoals zijn bedoeling was, het gehoor in verwarring bracht. Hij wilde laten voelen wat het betekent om in een vreemde taal rond te lopen. Daarna bracht hij het tempo van zijn Roemeens betoog omlaag en ondersteunde hij zijn woorden met gebaren –  les 1 gisterenavond bij de spoedcursus Nederlands voor anderstaligen: niet te snel praten.

De cursus werd verzorgd door het Radboud in’to Language, als bijdrage aan het wel en wee van de drieduizend op Heumensoord verblijvende vluchtelingen. Ook vrijwilligersorganisatie Stip werkt mee. Inmiddels zijn drie spoedcursussen afgewerkt, samen goed voor 130 cursisten. Er staat nog een hele reeks op stapel – inschrijven kan via een speciaal formulier van het talencentrum.

Kloof dichten
Twee pas afgestudeerde studenten geneeskunde waren onder de aspirant-taaldocenten. ‘Voor de integratie van de vluchtelingen is het goed dat ze les krijgen. Bovendien vervelen die mensen zich, ze willen graag iets doen’, zegt Tomas Scheepers. Iris van der Poel voegt toe: ‘Als we ze nu geen lessen aanbieden, heb je over tien jaar een grotere kloof. We zijn er nu zelf verantwoordelijk voor dat we elkaar beter leren kennen.’

Ter Haar gaf een groot aantal tips om de docenten op weg te helpen: spreek op het niveau van de studenten, maak je tekst aanschouwelijk, zorg voor interactie en: praat vooral niet krom. En ook: leer ze nuttige dingen, zoals tellen en de klok lezen. ‘Streef niet naar perfectie of volledigheid’, zei Ter Haar. ‘Aan de eigen naam goed uitspreken hebben ze meer dan het hele alfabet opdreunen. Hij maande tot voorzichtigheid met afbeeldingen (‘Kunnen een cultuurshock veroorzaken’) en met gebaren: een opgestoken duim is niet in alle culturen een positief gebaar.

Doneer een lesboek
Behalve de cursus maakt Radboud in’to Language zich ook sterk voor het verwerven van taalboeken, waarvoor de crowdfunding doneer een lesboek is opgezet. Op dit moment is 38.000 van de benodigde 50.000 euro opgehaald, een eindbedrag dat goed is voor 2.000 lesboeken. Docenten worden geacht zelf een lesgroep te organiseren, bijvoorbeeld via de Facebookpagina die in Nijmegen vraag en aanbod van activiteiten bij elkaar brengt.

Wat niet is geregeld, zijn de leslokalen: elke docent moet met zijn groepje zelf een plek zien te vinden. Sommigen doceren op Heumensoord, anderen in een nabijgelegen kerk en weer anderen benutten een hoekje op de campus. De letterenfaculteit heeft als bijdrage aan Heumensoord lokalen beschikbaar gesteld, op maandagochtend en vrijdagmiddag. Wie daar zijn of haar groepje wil lesgeven, kan zich via een mailtje wenden tot Lisenka Fox ([email protected] – het aanbod is overigens beperkt). / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!