TBC-vaccin beschermt kwetsbare ouderen niet tegen corona

19 jan 2021

Het BCG-vaccin biedt kwetsbaren ouderen geen bescherming tegen het krijgen van Covid-19. Die (voorlopige) conclusie trekken onderzoekers onder leiding van onder anderen Mihai Neta van het Radboudumc in een studie onder ruim 6000 ouderen.

De onderzoekers hoopten dat de BCG-vaccinatie behalve tegen tuberculose (waarvoor het in principe bedoeld is) ook zou beschermen tegen Covid-19. Zo’n extra bescherming was eerder waargenomen voor andere ziektes zoals gele koorts. Het idee is dat het BCG-vaccin hierbij het aangeboren afweersysteem een boost zou geven.

Voor Covid-19 blijkt dit dus niet het geval te zijn, althans bij kwetsbare ouderen. In de studie kregen deelnemers die ingeënt waren met het BCG-vaccin even vaak een corona-infectie en ziekteverschijnselen als de placebogroep zonder vaccinatie. In totaal deden 6132 patiënten van 60 jaar en ouder mee (verdeeld over twintig ziekenhuizen) in een zogeheten gerandomiseerde, dubbelblinde studie. Dit is de ‘gouden standaard’ in medisch onderzoek, wat de resultaten betrouwbaar maakt.

Bescherming

De onderzoekers gaan nog wel kijken of het vaccin beschermt tegen ernstige ziekteverschijnselen. ‘Die data gaan wij de komende weken analyseren’, laat Netea in een reactie weten. Een officiële publicatie van de resultaten moet nog volgen, maar de belangrijkste bevindingen zijn nu al naar buiten gebracht vanwege de klinische implicaties voor patiënten, aldus het persbericht van het UMC Utrecht, dat de studie leidde samen met het Radboudumc.

Naast dit zogeheten BCG-PRIME-onderzoek lopen er nog meer studies naar de mogelijk beschermende werking van het BCG-vaccin, zoals onder zorgmedewerkers. Het zou kunnen dat in deze groep wel bescherming optreedt, omdat de deelnemers jonger en gezonder zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!