Technoheld Max Cooper opent InScience

03 nov 2017

De derde editie van InScience wordt noch door een wetenschapper noch door een filmmaker geopend. Teleurstellend? Nou, nee. De organisatie wist namelijk niemand minder dan technolegende Max Cooper te strikken, die trouwens ook nog een PhD in computational biology heeft en met zijn muziek het universum probeert uit te leggen.

Op 8 november trilt hij in Doornroosje met de bassen van zijn show ‘Emergence’ ongetwijfeld heel wat mensen van studentencomplex Thalia uit bed. Een dag later geeft de producer een lezing in LUX. De Noord-Ier belichaamt de dromen van zowel los- als studiebollen: fenomenale optredens geven over de hele wereld en ook nog eens een eigenwijs stempel op de wetenschap achterlaten. Wie is deze vreemde en extreem zeldzame vogel?

Om dát uit te vogelen, probeert Vox Cooper aan het skypen te krijgen. Helaas, de beste man is in retraite, vlak voordat zijn nieuwe tour begint. Even geen media, ook geen Vox. Maar wat speurwerk leert je alles wat je over Cooper en zijn show ‘Emergence’ wilt weten.

Spacende beelden

Om te beginnen lijkt één ding vast te staan. ‘Emergence’ is hét hoogtepunt uit Coopers werk tot dusver. In januari van dit jaar blies hij er Paradiso al mee omver. Muziekwebsite Thump sprak hem destijds kort, tussen zijn show en de vijf uur durende dj-set die erop volgde. ‘Emergence moest een ervaring worden waarbij alles waar ik van hou naar voren komt’, aldus Cooper. ‘Glitch, house, klassiek, ambient en techno – allemaal aangevuld door het visuele verhaal.’

Op zijn website legt Cooper dat verhaal uit: ‘Het is een tijdlijn van het universum, van voor de big bang tot de toekomst, waarbij elk hoofdstuk door andere videokunstenaars is ingevuld. Onder hen zijn wiskundigen en wetenschappers, met visualisaties van echte data.’ Wetenschap bij een technofeest klinkt misschien als anticlimax, een retourtje YouTube bewijst het tegendeel. Zulke (letterlijk) spacende beelden zag je tijdens een concert niet eerder.

En dan is daar ook nog Coopers lezing in LUX, ‘The Science Behind Emergence’, waarin hij vertelt over zijn maandenlange samenwerking met visuele artiesten en wetenschappers. Check als voorbeeld de clip voor zijn nummer Order from Chaos, waarin je ziet hoe regendruppels op het raam van de muzikant langzaam veranderen in een visualisatie van leven op celniveau. Hoe hebben ze dat in vredesnaam gedaan?

Reken ten slotte op uitleg over de raakvlakken van techno en wetenschap – want zeg nou eerlijk: die twee lijken toch eerder tegenover dan naast elkaar te staan? ‘Als wetenschapper ben je bezig met het oplossen van een vraag en bedenk je welke technieken je daarbij moet gebruiken,’ vertelde Cooper aan muziekjournalist Atze de Vries in januari. ‘Zo werk ik als dj ook. Je hebt geen muzikale training nodig, je probeert zelf je weg te vinden.’

Woensdag 8 november, Opening InScience met Emergence, 21.00 uur, zaal open 20.00 uur.
Donderdag 9 november, 21.00 uur, lezing Max Cooper. 
En ook: 20 en 21 oktober, ADE in Amsterdam, of stream zijn album Emergence op Spotify.

Dit artikel staat ook in het speciale katern over InScience in Vox nummer 2, dat nu in de bakken ligt. Zie deze link voor het volledige programma. 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!