Tegelijk promoveren in twee landen
Stel je promoveert aan het COMSATS Institute in Islamabad. Het wat? Tja, de meeste Nederlanders kennen dit Pakistaanse instituut voor informatietechnologie inderdaad niet. Aan de andere kant: welke Pakistaan kent nou helemaal ‘the Radboud University’? De Pakistani Muhammed Imran Khan en Muhammed Ajmal kunnen straks in beide landen met hun doctorstitel schermen. Want ze promoveren tegelijkertijd aan zowel het COMSATS Institute of Information Technology als aan de Radboud Universiteit. Ze zijn een van de eersten in Nijmegen met een zogenaamde Joint Degree. Ze krijgen ieder een certificaat als bewijs van hun promotie bij beide instituten. Khan en Ajmal promoveren alle twee op onderzoek naar de oorzaken van erfelijke netvliesaandoeningen. Voordat ze naar Nijmegen kwamen, hebben ze in eigen land gegevens van patiënten verzameld met erfelijke netvliesaandoeningen. En dan van hele grote families, die in Nederland nauwelijks nog voorkomen, maar wel belangrijk zijn, omdat ze de zoektocht naar de erfelijke oorzaak makkelijker maken. Eenmaal in Nijmegen konden ze gebruik maken van de geavanceerde onderzoeksmethoden hier. ‘Ze zijn ondergedompeld in onze denkwijze en onze technologie op een manier die in Pakistaanse laboratoria niet mogelijk zou zijn geweest’, zegt geneticahoogleraar Frans Cremers. Zo hebben ze bij de analyse gebruik kunnen maken van nieuwe methoden om grote stukken DNA tegelijkertijd in kaart te brengen en te sequencen. ‘Voor de universiteit als geheel is het voordeel natuurlijk dat we zo meer diploma’s kunnen binnenhalen’, zegt Cremers. ‘En het stimuleert meer mensen om naar Nijmegen te komen voor onderzoek. Dat betekent weer extra publicaties.’ Muhammed Imran Khan promoveert vandaag, Muhammed Ajmal morgen. Hun Pakistaanse co-promotor arriveerde dinsdag al in Nijmegen. Daarnaast zal ook de decaan van het COMSATS Institute als toehoorder aanwezig zijn. / Martine Zuidweg
Anco schreef op 17 april 2013 om 13:35
“‘Voor de universiteit als geheel is het voordeel natuurlijk dat we zo
meer diploma’s kunnen binnenhalen’, zegt geneticahoogleraar Frans
Creemers. ‘En het stimuleert meer mensen om naar Nijmegen te komen voor
onderzoek. Dat betekent weer extra publicaties.’”
Het is toch te bizar voor woorden dat een hoogleraar van onze universiteit dit als enige voordeelpunten noemt. Zijn we zo verzonken in het rendements- en managementdenken dat we als meerwaarde niet — bijvoorbeeld — kennisuitwisseling noemen?
Anco schreef op 17 april 2013 om 13:42
Is er iets misgegaan of is mijn vorige kritische reactie echt verwijderd? Als dat laatste zo is, dan is de VOX-redactie vergeten wie zich in de redactieraad ooit hard heeft gemaakt voor haar onafhankelijkheid. Dat zou me erg tegenvallen. Indien het iets anders is: mijn excuus.
Anco schreef op 17 april 2013 om 13:54
Ah, ik zie m’n vorige reactie weer staan.