Tentamentrainer AthenaStudies schuldig bevonden aan misleidende reclamepraktijken

16 sep 2024

De Reclame Code Commissie heeft de commerciële tentamentrainer AthenaStudies op de vingers getikt wegens misleidende reclamepraktijken. Dat gebeurde na klachten van verschillende universiteiten, waaronder de Radboud Universiteit.

AthenaStudies is op de vingers getikt door Reclame Code Commissie (RCC), een orgaan dat beoordeelt of reclame-uitingen voldoen aan de regelgeving. Begin 2023 werd de in Amsterdam gevestigde aanbieder van studiematerialen en tentamentrainingen beschuldigd van ongepaste reclamepraktijken. Meerdere Nederlandse universiteiten, waaronder de Radboud Universiteit, dienden een klacht in. De RCC heeft nu geoordeeld dat AthenaStudies handelt in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code, dat stelt dat reclame niet oneerlijk mag zijn.

“Verschillende faculteiten hadden klachten over de reclamepraktijken van AthenaStudies”, schrijft Stéphanie van der Werf in een e-mail aan Vox. Van der Werf is juridisch adviseur van de Radboud Universiteit. Volgens haar hebben zes universiteiten, waaronder de Nijmeegse, een klacht ingediend bij de RCC.

WhatsAppgroepen

In 2023 werd bekend dat AthenaStudies WhatsAppgroepen had opgezet bij verschillende universiteiten en daarbij zonder toestemming gebruikmaakte van officiële universiteitslogo’s. Op die manier leek het alsof het om groepen ging die verband hielden met de universiteit. Maar in werkelijkheid werden de groepen geleid door Athena-ambassadeurs, zij deden zich voor als studenten en promootten studiemateriaal en cursussen van het bedrijf.

Een screenshot uit februari 2023 van een van de groepsapps, waarin AthenaStudies Ambassadeurs de cursussen van het bedrijf promoten.

Deze ambassadeurs maakten hiervoor gebruik van scripts die door het bedrijf werden aangeleverd. Screenshots van deze praktijken belandden destijds bij verschillende universiteitskranten, waaronder Vox.

Aan de Radboud Universiteit richtte het bedrijf zich op grote studies zoals rechten en psychologie. Na de publicatie van de beschuldigingen in meerdere universiteitsbladen overwoog de Radboud Universiteit juridische stappen tegen AthenaStudies. In samenspraak met andere universiteiten diende de juridische afdeling uiteindelijk dus een klacht in bij de RCC, laat Van der Werf weten.

‘Niet-conform’ lijst

Dat AthenaStudies nu schuldig is bevonden aan meerdere gevallen van misleidende marketing heeft overigens geen directe juridische gevolgen voor het bedrijf. Het betekent dat het bedrijf door de RCC wordt aangeraden om te stoppen met deze praktijken, anders riskeert het op een publieke ‘non compliant’-lijst te belanden – een lijst met bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Aan de Radboud Universiteit biedt AthenaStudies nog steeds cursussen en studiematerialen aan.

Het bedrijf reageerde, net zoals bij eerdere artikelen, niet op vragen van Vox.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!