Terug naar de Piersonrellen

14 okt 2016

Het weekend van de Nijmeegse geschiedenis staat voor de deur. Voor die gelegenheid dook een groep geschiedenisstudenten in de Piersonrellen van 35 jaar geleden. Morgen verzorgen ze een historische rondleiding met de hoofdrolspelers van toen. 'Sommige krakers zijn nog steeds boos.'

Allereerst, voor diegenen die niet weten wat de Piersonrellen waren: in 1981 was er een ernstig woningtekort in Nijmegen. Toen de gemeenteraad besloot om een parkeergarage te bouwen waarvoor veertien huizen gesloopt moesten worden, riep dat veel weerstand op. Uiteindelijk liep de situatie zo uit de hand dat er een helikopter, meerdere pantservoertuigen van het leger en tweeduizend agenten aan te pas moesten komen om een groep krakers te verwijderen uit de huizen. Het leidde tot heftige confrontaties, omdat krakers en sympathisanten bij de Bloemerstraat stevige barricades hadden opgeworpen.

Tijdens de rondleiding die de geschiedenisstudenten – allen lid van studievereniging Excalibur – morgen verzorgen, zal duidelijk worden dat het niet om een spontane krakersactie ging. ‘De krakers hadden het goed voorbereid’, zegt organisator Quint Engelage. ‘De bewoners van de huizen die gesloopt zouden worden, durfden zelf niet veel actie te ondernemen omdat ze bang waren dat ze anders geen andere woonruimte toegewezen zouden krijgen. Dus die schakelden de krakersscene in. Toen de bewoners vertrokken, konden de krakers zo naar binnen.’ De rondleiding wordt gegeven door één van de krakers uit die tijd.

Graffiti in de Piersonstraat

Krakersarchief
Engelage en zijn studiegenoten hebben hun huiswerk goed gedaan. Ze spraken met meerder krakers en doken het zogenoemde ‘krakersarchief’ in. Ze kregen veel leuke details boven water. ‘Toen na een kort geding duidelijk werd dat de bezetting met geweld beëindigd mocht worden, organiseerden ze een grote demonstratie in de stad. Daar zat een plan achter: de politie zou de handen vol hebben aan die demonstratie en niet zien dat er in de Piersonstraat een grote barricade werd opgeworpen. Er werden bouten in de muur gedraaid om het een en ander vast te zetten. Eén van die bouten kunnen we morgen nog laten zien – die zit er nog steeds.

Toen de daadwerkelijke ontruiming begon, waren de krakers voorbereid. ‘De politie had daarvoor al traangas gebruikt en dat had de publieke opinie geen goed gedaan. Veel mensen steunden de krakers. Zo ook de kok van de politiekazerne. Die had te horen gekregen dat hij voor tweeduizend mensen eten moest gaan maken. Die info werd direct doorgegeven aan de Piersonstraat.’

Uiteindelijk werd het pand uiteraard gewoon ontruimd, al vielen er links en rechts rake klappen. ‘Er zijn mensen die daar nog steeds boos over zijn en nog altijd vinden dat er tijdens die bewuste rellen groot onrecht is aangedaan.’ De parkeergarage kwam er uiteindelijk niet.

De rondleidingen starten morgen om 13.00 uur en 15.00 uur bij Regionaal Archief, Mariënburgplein. 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!