Terug naar de Syrische Lente, die geen zomer bracht
Theatermaker George Tobal neemt zijn publiek mee naar het Syrië van 2011. Een land waarin jonge mensen de straat op gaan voor meer vrijheid. De organisatie voor vluchtelingstudenten UAF reist met de voorstelling langs alle hogescholen en universiteiten in Nederland. Nijmegen had deze week de primeur.
Opeens komen de oorlog in Syrië en de protesten waarmee die begon, akelig dichtbij. Op het podium verbeeldt George Tobal vier vrienden, studenten aan de universiteit van Aleppo. Medestudenten en scholieren gaan die dagen, we leven in 2011, de straat op om meer vrijheid te eisen. De vier vrienden willen ook wat doen. Maar wat dan? Ze besluiten te gaan demonstreren op het plein bij de universiteit. ‘Of zullen we eerst nog even een broodje falafel gaan eten?’, oppert een van de jongens.’ Oké, eerst een broodje falafel.
Gevangenis
Voor zijn voorstelling Kinderen van Allepo vroeg George Tobal (32), zelf Syriër, verschillende Syrische studenten naar hun ervaringen in die eerste dagen van wat een Syrische Lente had moeten worden. Het resultaat is een bijzonder theaterstuk. Een inkijk in het dagelijks leven van jonge mensen die met vreedzame demonstraties de wereld willen verbeteren. Je had er zelf tussen kunnen staan.
Je had er zelf tussen kunnen staan
Maar dan is daar de geheime dienst, met zwarte zonnebril op en pistool in de achterzak. En wat moeten al die gewapende buitenlandse mannen met lange baarden opeens tussen de demonstrerende scholieren en studenten? Daar sta je dan als idealist met je onschuld en naïviteit. Een van de vier jonge vrienden wordt opgepakt tijdens een demonstratie en keert uit de gevangenis terug als een gebroken man.
Rug
Tobal zelf vluchtte op jonge leeftijd uit Syrië. Hij studeerde met steun van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF aan de theaterschool en kan nu doen waar hij goed in is: acteren en theater maken. De UAF ziet in Tobal een voorbeeld van wat de stichting vluchtelingstudenten te bieden heeft. ‘Hij is een van die talentvolle studenten die een steuntje in de rug nodig had en nu kan doen waar zijn passie en zijn talenten liggen’, zegt Remko de Kok van het UAF. ‘Dat willen wij natuurlijk voor al onze studenten. Ze hebben allemaal dat steuntje in de rug nodig.’
De UAF, die 70 jaar bestaat, reist met de voorstelling langs alle hogescholen en universiteiten in Nederland om aandacht te vragen voor de vluchtelingstudent. De aftrap vond afgelopen woensdag plaats in de C-zaal op de Nijmeegse campus. Momenteel volgen zo’n 2.000 vluchtelingen met begeleiding van het UAF een opleiding in het Nederlandse hoger onderwijs. Ruim 700 van hen zijn afkomstig uit Syrië. 19 studeren aan de Radboud Universiteit.
Klik hier voor meer informatie en speeldata