The Europe of Women

26 nov 2015

We nemen gangbare perspectieven veel te vaak aan als algemeen geldend. Onterecht, dus belicht het congres The Europe of Women de Europese maatschappij vanuit genderperspectief.

Foto: United Women, Creative Commons
Meeting tussen regeringsleiders over sekseongelijkheid. Foto: United Women, Creative Commons

De (ongetwijfeld ironisch bedoelde) knalroze letters op de poster springen in het oog. Vandaag en morgen vormt de Radboud Universiteit het decor van de internationale conferentie The Europe of Women, georganiseerd door de faculteiten letteren en filosofie, theologie en religiewetenschappen. Het biedt een breed palet aan onderwerpen binnen een Europese context: van negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigers tot politieke grootmachten als Margret Thatcher en Angela Merkel. Gemeenschappelijke deler is de gendergerichte invalshoek.

De core van het het congres wordt gevormd door lezingen van vooraanstaande onderzoekers uit binnen- en buitenland – zoals de Kroatische schrijfster en activiste Dubravka Ugrešić – maar het is geen puur academische gelegenheid: er is bijzondere aandacht besteed aan valorisatie. Zo werd in LUX op woensdagavond een programma gewijd aan vrouwelijke detectives in film en televisie, is een expositie van kunstenares Marlieke Overmeer te zien in het Erasmusgebouw en vindt vrijdagmiddag een thema-editie plaats van het maandelijkse geschiedeniscafé in het Valkhofmuseum.

Breder perspectief
‘Er wordt te vaak ten onrechte uitgegaan van het idee dat de meest gangbare perspectieven objectief en algemeen geldend zijn,’ stelt Liedeke Plate. Volgens de universitair hoofddocent genderstudies en cultuurwetenschappen – en tevens kartrekker van The Europe of Women – is het belangrijk om culturele en maatschappelijke fenomenen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. ‘Wanneer we zaken ook vanuit een genderperspectief bekijken, dan is het totaalplaatje veel geldiger. Het vraagt bovendien aandacht voor nog meer invalshoeken: leeftijd, ras, huidkleur.’

Het congres is bedoeld om zichtbaar te maken wat er al is aan onderzoek op dit gebied. Plate: ‘We willen het daarmee tegelijk sterker en beter maken. Tegelijkertijd proberen we mensen in de slipstream mee te krijgen.’ Met dat laatste lijkt het in ieder geval wel goed te zitten. ‘Er zijn natuurlijk veel academici aanwezig, maar er hebben zich ook verrassend veel studenten aangemeld.’ / Linda van der Pol.

The Europe of Women vindt vandaag en morgen plaats. Het progra.mma is hier te bekijken. De inschrijving is eigenlijk gesloten, maar, benadrukt Plate: ‘Ben je geïnteresseerd en wil je hier en daar een sessie bijwonen, dan kun je gerust in en uit lopen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!