Thuiswerken wordt opnieuw de norm op de universiteit

29 sep 2020

Opnieuw meer thuis studeren en werken. Dat is heel in het kort wat studenten en universiteitsmedewerkers de komende drie weken – of langer – te wachten staat. Universiteiten spraken dit vandaag met elkaar af.

Stijgende besmettingsaantallen noopten het kabinet maandag tot het nemen van extra coronamaatregelen, die ze gisteren bekendmaakten en die tenminste voor de komende drie weken gelden. Vanaf zes uur vanavond mag een gezelschap nog uit maximaal vier mensen bestaan en mogen in een ruimte niet meer dan dertig mensen aanwezig zijn. Werknemers moeten zoveel mogelijk thuiswerken, tenzij het niet anders kan.

Campus

Wat dit voor de universiteit betekent, maakte de Radboud Universiteit vanmiddag bekend. Voor studenten verandert er niet zoveel, omdat de strengere landelijke maatregelen niet gelden voor het onderwijs. Fysiek onderwijs gaat daarom op dezelfde manier door als nu, inclusief tentamens. Ook blijft het mogelijk op de campus te studeren, zoals op de studiewerkplekken in de universiteitsbibliotheek. Hierbij geldt het maximum van dertig personen niet, omdat het een onderwijsactiviteit betreft. Reserveren blijft wel verplicht.

Reizen naar de campus is toegestaan voor onderwijs en tentamens, maar studenten wordt wel verzocht zoveel mogelijk vanuit huis hun studie te volgen,

Medewerkers

Voor medewerkers gaat de situatie weer meer lijken op die tijdens de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar. Zij moeten van het college van bestuur thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan, bijvoorbeeld wegens persoonlijke omstandigheden.

Ook als het werk erom vraagt, mag iemand naar de universiteit komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij docenten die onderwijs moeten geven en wetenschappers die hun onderzoek uitvoeren in laboratoria, maar ook voor ondersteuners die computerservers onderhouden.

De restaurants op de campus blijven open, voor maximaal dertig bezoekers en vier personen per gezelschap. Afhalen blijft mogelijk. Reserveren is nodig voor wie aan een tafeltje wil eten.

Ook kan iedereen blijven sporten bij het Radboud Sportcentrum, schrijft de universiteit, maar dan wel zonder publiek. Het maximaal aantal deelnemers aan een ticket-uur wordt niet verkleind.

Mondkapjes

Mondkapjes gaat de Radboud Universiteit nog niet verplichten, andere universiteiten doen dat evenmin. Het college van bestuur wacht het OMT-advies aan het kabinet hierover af, tenzij de veiligheidsregio’s al eerder met maatregelen komen. Op de medische faculteit gelden andere mondkapjesregels.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!