Tien Radboudmasters beste van het land
De Keuzegids Masters is uit, en kroont tien masters van de Radboud Universiteit op hun gebied tot de beste van Nederland. Drie daarvan krijgen ook het predicaat topopleiding. Slechts een van de beste masters behoort tot de ‘etalagemasters’ die de universiteit zelf extra promoot.
In de top-15 van allerbeste masters die de Keuzegids heeft opgesteld komen geen RU-masters voor. De enige Nijmeegse master in die top is Molecular Life Sciences van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Wageningen Universiteit biedt het beste masteronderwijs, aldus de Keuzegids.
De Radboud Universiteit doet het niettemin samen met de Universiteit Maastricht het beste van de brede universiteiten. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de universiteit rekent: ‘Vorig jaar waren 13 van de 54 beoordeelde masters de beste op hun gebied, dit jaar 10 van de 39. Dat is relatief iets beter: van iets minder dan een kwart, naar iets meer dan een kwart.’
Zes masters stonden vorig jaar ook al in de lijst, vier zijn ‘nieuwe binnenkomers’. Het betreft Behavioural Science, Literary Studies (beide researchmasters), Nederlands recht en Economics.
Etalagemasters
Afgelopen najaar stelde de Radboud Universiteit per faculteit een zogenaamde ‘etalagemaster’ vast: een paradepaardje dat de masterwerving mag aanvoeren. Van deze masters komt er maar eentje terug in de beste masters van Nederland: Chemistry van de Faculteit NWI.
Gerritsen vindt dat niet zo vreemd. ‘De etalagemasters zijn nog maar recent ingesteld. Het zijn de masters die wij als universiteit extra naar voren willen schuiven, in de etalage willen zetten. De Keuzegids kijkt naar een hele reeks uiteenlopende factoren.’
Studenten en professionals bepalen samen de ranking van de Keuzegids Masters: 70 procent van de score wordt bepaald door de Nationale Studenten Enquête, 30 procent door de zesjaarlijke opleidingsaccreditatie. Alle masters van universiteiten en hogescholen worden beoordeeld, uitgezonderd zeer kleinschalige masters waarover te weinig studentenbeoordelingen bekend zijn. / Lydia van Aert