Tijn Kortmann (71) overleden

25 jan 2016

Tijn Kortmann is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Kortmann was jarenlang hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Radboud Universiteit en groeide uit tot een icoon van de rechtenfaculteit.

Tijn Kortmann ontving op 27 februari de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten als internationaal expert op het gebied van het nationaal en internationaal staatsrecht.
Tijn Kortmann ontving op 27 februari 2009 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten als internationaal expert op het gebied van het nationaal en internationaal staatsrecht. Foto: Gerard Verschooten

Constantijn, kortweg Tijn, Kortmann was van 1981 tot 2009 hoogleraar en een van de meest vooraanstaande staatsrechtkundigen van Nederland. Zo schreef hij onder meer het handboek ‘Constitutioneel recht’, dat voor generaties rechtenstudenten aan de Radboud Universiteit verplichte kost was. Ook was hij redactielid van het tijdschrijft ‘Het staatsrecht van de landen van de Europese Unie’.

Kortmann, de broer van voormalig rector Bas Kortmann, was daarnaast onder andere twee keer decaan van de rechtenfaculteit en een geliefd docent en collega. Beroemd waren zijn propedeusecolleges rond 5 december, die hij in rijmvorm voordroeg.

‘We treuren om het verlies van een van de meest markante hoogleraren die aan de faculteit verbonden is geweest, maar denken met een glimlach aan hem terug’, schrijven decaan Steven Bartels en hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert in een In Memoriam op de website van de rechtenfaculteit. / Tim van Ham

0 reacties

  1. Ezzat Ammar schreef op 26 januari 2016 om 00:39

    Het overlijden van iedere waarde volle mens die van grote betekenis is geweest voor de wetenschap is een grote verlies. Tegelijkertijd blijft deze mensen in onze harten, dragen mee hun kennis, een rijkdom die zij hebben achtergelaten voor ons allen. Daarom is de hoogleraar Tijn Kortmann zal in onze herenneringen blijven.
    Gecondoleerd aan familie, vrienden, kennissen en aan de Radboud Universiteit met het overleden van de heer Kortmann.

    Ezzat Ammar
    (Student)

  2. Willem van Tongeren schreef op 30 januari 2016 om 22:28

    Prof. Kortmann is van na mijn tijd in Nijmegen. Een keer was ik in Nijmegen bij een seminar oid en zag ik hoe zijn broer Bas zijn broer Tijn, die in die tijd geplaagd werd door ziekte, aandacht gaf op een manier waar veel warmte uitsprak. Ik wens de familie Kortmann veel sterkte.
    Willem van Tongeren

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!