Titus Brandsma krijgt eigen singel in Nijmegen, initiatiefnemer niet tevreden: ‘Te kort’
Titus Brandsma krijgt waarschijnlijk nog dit jaar een eigen singel in Nijmegen. Een langgekoesterde wens van straatnaamexpert Rob Essers zou daarmee uitkomen. Maar nee, Essers is teleurgesteld. De singel is veel korter dan hij hoopte. 'Ik begrijp dit niet.'
Eindelijk is het zover. Als de gemeenteraad er in december mee instemt, heet de weg over de Waalbrug voortaan St. Titussingel.
De bekende hoogleraar krijgt zo de eer die hij verdient, is het idee. Titus Brandsma streed als verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de bezetter, waarna hij in 1942 in Dachau door nazi’s werd vermoord. In mei van dit jaar is hij heilig verklaard, in 2005 werd hij verkozen tot de Grootste Nijmegenaar aller tijden.
‘Wat rechtvaardigt het om de St. Titussingel hier zomaar te stoppen?’
Maar op een straatje in het centrum na komt de heilige niet voor in het straatnamenbestand van de stad. Dat moet anders, vond de Nijmeegse straatnaamkenner Rob Essers vorig jaar al. Net als Petrus Canisius verdient Brandsma een singel, betoogde hij.
Hij diende een voorstel in bij de gemeente. De singel moest volgens Essers lopen tot de splitsing bij het station in Lent. Zo zou er verbinding zijn met de wijk Hof van Holland, waar straten ook naar verzetshelden heten.
Meerderheid
De stadse politiek pakte het op. Een voorstel voor een St. Titussingel tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel behaalde in februari een bijna unanieme meerderheid.
Komende maand moet het ervan komen. Maar: al ter hoogte van de Turennesingel in Lent gaat de St. Titussingel over in de Prins Mauritssingel. Zo krijgt Brandsma nóg niet zijn verdiende eer, vindt Essers.
‘Wat rechtvaardigt het de St. Titussingel al hier te stoppen?’, zegt hij. ‘De symbolische verbinding met de nieuwe wijk Hof van Holland wordt volledig tenietgedaan. De singel zou er bijna helemaal op aan kunnen sluiten.’
De singel laten eindigen bij de splitsing tegenover station Lent is volgens Essers logischer. ‘Nu stopt de St. Titussingel, terwijl de weg doorloopt. Wegen die in elkaars verlengde liggen, horen in beginsel dezelfde naam te hebben.’
Maurits
Toch ging de gemeente Nijmegen niet over één nacht ijs. Het Titus Brandsma Instituut, Titus Brandsma Memorial, de Nederlandse Provincie Karmelieten, een straatnaamdeskundige: allemaal werden ze geraadpleegd.
Over de ligging is nagedacht: zou de St. Titussingel verder doorlopen, dan zou de Prins Mauritssingel ingekort moeten worden. ‘Die hangt samen met de omringende straatnamen van veldheren: Parmasingel en Turennesingel. Anders gaat dit verband verloren’, zegt een gemeentewoordvoerder.
Dit wil de gemeente niet. ‘Want Maurits is ook verbonden met de Nijmeegse geschiedenis. Hij belegerde Nijmegen vanaf de kant waar de Prins Mauritssingel loopt. De singel staat symbool voor zijn route richting de stad.’
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk verscheen eerder in De Gelderlander.
Rob Essers schreef op 25 november 2022 om 14:58
Wie is die gemeentelijke woordvoerder die weet wat de gemeente wel/niet wil? De woordvoerder is er kennelijk niet van op de hoogte dat straatnaamgeving de bevoegdheid van de raad is. Dat er door een ambtelijke werkgroep van het college over de ligging nagedacht is, blijkt niet uit de motivering van het raadsvoorstel.
Zie https://gaypnt.home.xs4all.nl/pdf/20221124_kanttekeningen%20bij%20raadsvoorstel.pdf
Student schreef op 29 november 2022 om 13:11
Dit is echt een artikel dat qua titel zo in de Speld had kunnen staan.