To do (2): Een broodje Spé van Jamal
Welke geneugten moet je als internationale student in Nijmegen zeker proeven? Wat moet je gedaan, gegeten, gezien, beklommen hebben? Ter ere van onze internationale Vox – vandaag in de bakken – zoekt verslaggever Joep het deze week samen met Erasmusstudenten Alice en Natali uit. Een broodje Spé van Jamal hoort eigenlijk na een avondje stevig drinken. Maar de laatste keer (en ook de enige keer) dat ik een broodje Spé at na een avondje stevig drinken, heb ik rechtop moeten slapen. Niet grappig. Dit wilde ik de dames – twee internationale studentes met wie ik de bucketlist ‘what not to miss in Nijmegen’ afwerk – niet aandoen, dus stelde ik voor om in plaats na een avondje stevig drinken, na de wijntjes op het Waalstrandje een broodje Spé te gaan eten. Zo was er toch een beetje alcohol in het spel tijdens het eten van de vette hap, en zou de traditie niet geheel gebroken worden. ‘Sounds good to me’, aldus Natali en Alice in koor. Het broodje Spé is bedacht door een Nijmeegse student en is alleen te verkrijgen bij de friettent aan het Keizer-Karelplein. Of: ‘bij Jamal’. Jamal is wereldberoemd onder de Nijmeegse nachtbrakers. Hij staat bekend om zijn opgewektheid en klantvriendelijkheid. Zelfs als je om zes uur in de ochtend aanklopt bij een gesloten deur, heb je kans dat hij zijn sigaretje neerlegt en het vet nog even voor je aanzwengelt. Helaas was deze cultheld niet aanwezig toen wij ons broodje kwamen nuttigen. Het was een uurtje of vier in de middag en hij lag nog op bed. Maar dat maakte de lol er niet minder op. Hoewel de dames aangaven niet vies te zijn van typisch Nederlandse snacks, zorgde de aanblik van het broodje Spé toch voor een ‘Oh, what the hell is that?!’. ‘A broodje Spé’, stelde ik ze gerust. ‘Just eat it.’ De verbazing op de gezichten veranderende al snel in voldoening . ‘Wow, this tastes great!’ roept Natali met volle mond. Alice is wat ingetogener in haar reactie, maar ze heeft haar broodje als eerste op. Smullend in het zonnetje en met toeterende auto’s op de achtergrond glimlachen de dames naar mij. Een mix van vloeibare kaas, satésaus en chilisaus drupt vanuit hun mondhoeken op de tafel. Met de twinkeling in de ogen van een kind in een te grote snoepwinkel bedanken ze mij voor deze ervaring. ‘Now, let’s go into town and have some beers’, zegt Natali. Ik knik instemmend. Maar daarna geen broodje Spé meer voor mij. / Joep aan den Boom Morgen in de bakken: de nieuwe Vox. Voor één keer helemaal in het Engels en gericht op internationale studenten en medewerkers.