Dossier

Toch niet naar Ondernemingskamer

17 jun 2014

De Ondernemingsraad sleep vorige maand de messen door het ontslag van drie medewerkers voor te willen leggen aan de Ondernemingskamer. Maar de OR acht zo’n gang naar de hoogste beroepsinstantie – die een unicum zou zijn voor de universiteit – toch niet nodig, zo bleek gisteren tijdens een ingelaste raadsvergadering.

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons

De zaak werd op scherp gezet vanwege een ogenschijnlijk futiel verschil: is de hervorming van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG), waar drie mensen op straat komen te staan, nu wel of niet een reorganisatie? De OR wilde voor eens en altijd af van het ‘grijze gebied’ in dit soort kwesties door naar de Ondernemingskamer te stappen. Wordt een hervorming als reorganisatie bestempeld, gaat dit gepaard met meer waarborgen voor ontslagen personeel. De OR beschouwt de CPG-kwestie als een reorganisatie, het universiteitsbestuur als een gewone organisatiewijziging. Bij de laatste heeft het personeel minder waarborgen en is overleg met de vakbonden geen vereiste.

Het college van bestuur acht de gang naar de Ondernemingskamer ‘een stap te ver’, die geen recht doet aan ‘de goede verhoudingen tussen bestuur en medezeggenschap’. Bovendien noemt het college het onverantwoord als de herinrichting van het CPG ‘ernstige vertraging’ zou oplopen. Het besluit van de OR, dat dateert van eind mei, riep ook binnen de letterenfaculteit (waaronder de CPG valt) verontwaardiging op. De OR grijpt het CPG aan om een twistpunt tussen de raad en het universiteitsbestuur ‘over de rug van de medewerkers van het CPG’ uit te vechten, aldus het verwijt van de Onderdeelcommissie van Letteren.

Ook negen onderzoekers van het CPG zelf zijn in de pen geklommen. Daar zorgt de nu al maanden heersende onrust over de aangekondigde hervorming tot veel onvrede. Laat die niet langer duren dan strikt nodig is, aldus de brief, die oproept tot een ‘voortvarende doch zorgvuldige afhandeling’. De OR  hakte gisteren de knoop door: géén Ondernemingskamer. Een meerderheid van de raad ziet in zo’n gang een nodeloze vertraging, te meer daar de vinger die de OR zelf in de pap blijft houden bij de hervorming van het CPG genoeg waarborgen belooft te bieden. ‘Het kan én zorgvuldig, én snel’, zo luidde het gisteren in de Raad. ‘En dat is precies waar de CPG-medewerkers in hun brief zelf om vroegen.’ / Paul van den Broek

1 reactie

  1. OR loopt weg uit vergadering | Vox magazine schreef op 1 juli 2014 om 12:20

    […] De Universitaire Studentenraad (USR) en de Ondernemingsraad (OR) staan lijnrecht tegenover elkaar deze laatste Universitaire Gezamenlijke Vergadering van het collegejaar. Op de agenda staat het beleids- en organisatieplan UB. Punt van discussie: de definitie die het college van bestuur (CvB) hanteert. Gaat het om een reorganisatie of een herinrichting? Een bekende discussie die ook oplaaide toen de bezem door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis werd gehaald. Het college sprak toen van een ‘herinrichting’, volgens de OR een eufemisme voor een ‘reorganisatie’. De laatste gaat gepaard met veel meer waarborgen met betrekking tot de ontslagbescherming en de OR dreigde met een gang naar de Ondernemingskamer. Echter, op het laatste moment maakte de raad pas op de plaats. […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!