‘Toekomst bijzondere collectie UB is verzekerd’
Er is geen reden tot zorg voor de bijzondere collectie van de universiteitsbibliotheek. Dit zegt UB-directeur Natalia Grygierczyk in een reactie op de brandbrief van vier onderzoekers van de letterenfaculteit.
Tientallen wetenschappers klommen de afgelopen week in de pen om hun steun te betuigen aan het behoud van een vaste conservator van de Universiteitsbibliotheek. Zij reageren hiermee op een open brief van vier letterenwetenschappers, een noodkreet over het wegvallen van de positie van de conservator. Dit zou desastreus zijn voor ons onderwijs en onderzoek, aldus het viertal.
De brief haakt in op de pensionering van de huidige conservator Robert Arpots, in september. Er wordt niet in een opvolger voorzien, zo luidt het in de brief, terwijl juist deze collectie – meer dan 150.000 titels uit de negentiende eeuw en vroeger – alleen kan bestaan en onderhouden met een deskundig conservator aan het roer.
Massale steunbetuigingen
Het bericht vorige week over de brandbrief levert tot dusver 74 reacties op, veelal steunbetuigingen van tientallen wetenschappers, een enkele student plus van collega-instituten elders in het land. ‘Natuurlijk is zo’n specialist onontbeerlijk’, aldus een van de reacties. ‘Het besluit van de UB is even bizar als een restaurant zonder chef-kok’, aldus een ander. ‘Een toegewijd en deskundig conservator mag niet onderschat worden’, zo mengde hoogleraar Odin Dekkers zich in het debat.
‘Alle expertise die nodig is voor zo’n bijzondere collectie blijft beschikbaar’
‘Uit de vele reacties op Voxweb blijkt wel hoezeer de bijzondere collecties mensen aan het hart gaan’, aldus UB-directeur Natalia Grygierczyk. ‘Dat is begrijpelijk en mooi.’ Volgens haar staat een misverstand aan de basis van de commotie: de huidige positie van de conservator wordt in de nieuwe toekomstplannen van de UB opnieuw tegen het licht gehouden. ‘Maar daarmee is de deskundige aansturing van de collectie absoluut niet van de baan. De organisatie krijgt mogelijk een andere vorm, maar alle expertise die nodig is voor zo’n bijzondere collectie blijft beschikbaar.’
Inspiratie uit Amerika
Ook Grygierczyk gaat de collectie aan het hart. In een reactie op de zorgen van de tientallen reageerders op het bericht van vorige week, doet ze de belofte dat de dienstverlening ‘op hetzelfde niveau gehandhaafd zal blijven’. En: ‘Er is ons alles aan gelegen onze prachtige collectie open te stellen voor nog intensiever gebruik.’
De UB-directeur kan nog niet ingaan op de nieuwe organisatievorm van de collectie. Wel is duidelijk dat de collectie er eerder op voor- dan achteruit zal gaan, stelt ze. De plannen omvatten onder meer een nog betere (digitale) ontsluiting, een grotere publieke uitstraling én een verrijking van de collecties. Onder andere universiteiten in Amerika leveren inspiratie voor de nieuwe plannen.
‘Op de details van de plannen kan ik niet ingaan’, zegt de directeur. ‘Daarvoor is er nog te veel onduidelijk.’ Volgende week gaat Grygierczyk in overleg met de vier briefschrijvers om de zorgen uit de wereld te helpen.
J.P. schreef op 2 juni 2017 om 22:37
Waarom denkt de directeur van de UB te kunnen zeggen dat de toekomst van de bijzonder collectie van de UB verzekerd is, terwijl zij tegelijkertijd zegt dat er ”nog te veel onduidelijk” is over de nieuwe plannen?! En waarom denkt zij met dit soort berichten betrokken mensen te kunnen verzekeren dat het wel goed zal komen?! Zonder het zichzelf waarschijnlijk te beseffen is de directeur van de UB niet alleen naïef, maar heeft zij ook een ronduit denigrerende houding ten opzichte van haar ‘klanten.’ Er moet gewoon een nieuwe conservator komen (zoals ondertussen uit een niet mis te verstane lijst commentaar bij het vorige VOX-artikel hierover meer dan duidelijk is geworden). Dan is het onder andere aan hem of haar of inspiratie uit Amerika wenselijk is of niet.
Peter Altena schreef op 2 juni 2017 om 22:53
Gaat u maar rustig slapen! Niet zo’n slim advies nadat eerdere uitlatingen van de UB-directrice tot onrust, ongeloof en boosheid hebben geleid. In haar reacties op de onrust overweegt bluf: niets aan de hand, alles wordt beter. Lastige kwesties doet zij af, daar gaat zij niet op in. Dit heeft niets meer te maken met leiding geven, dit is een parodie. Nieuwe conservator ja, maar vooral een nieuwe bibliothecaris.
H.L schreef op 3 juni 2017 om 12:15
Wat ik uit de vorige reactie’s begrijp snapt de directie van de UB niet waar het om draait, en dat klopt. Goede conservatoren zijn schaars en hebben liefde voor hun vak, managers hebben vaak een grote duim en denken wat ga ik nu weer verzinnen. Er moet gewoon een vaste conservator komen die weet hoe de collectie in elkaar zit (dit had allang moeten gebeuren) die de expertise heeft, die liefde voor het vak heeft en er is voor de onderzoeker (klant) straks loopt men achter de feiten aan en is men weer jaren bezig met herstel, niet dat straks zoals ik begrijp meerdere personen gaan beslissen over de speciale collecties, over de ontsluiting, en weet ik wat ze allemaal gaan verzinnen. Als men in sprookjes gelooft dan moet men maar naar de Efteling gaan daar is een groot sprookjesbos, laat staan inspiratie uit Amerika halen, we zien nu al hoe het gaat met Trump over het klimaat laat staan over boeken. Waar ik wel de directie gelijk in moet geven is dat wel de men capaciteiten heeft, om goed om de hete brij heen te draaien. Geef eens toe er dat fouten worden gemaakt door verkeerde besluiten zoals het opheffen van een conservator, een zoek systeem dat niet de antwoorden geeft dat men wilt hebben, dat studenten en onderzoekers uren bezig zijn iets te vinden en uiteindelijk een boek bij een andere bibliotheek gaan bestellen omdat het niet meer bij de UB te vinden is. Jaag de studenten en medewerkers niet op kosten.
Als het zo doorgaat wordt de UB alleen een studieplek met boeken die niet te vinden zijn, zonder een conservator die anders precies zou weten om een belangrijk werk boven water te halen.
Straks zijn de boeken misschien wel met een goede zoekactie op marktplaats te vinden
Chapeau
Dick Vestdijk schreef op 7 juni 2017 om 13:45
“Inspiratie van universiteiten in Amerika” roept wel vragen op. Zou men dit bedoelen? https://www.studyinternational.com/news/americas-7-futuristic-libraries/ “physical materials like books and journals to be replaced with more online content, in the forms of e-books and access to online journals”…