Ton Hendriks mag voormalige kantoorvilla’s verhuren
In een rechtszaak over een vergunning over de huisvesting van 130 studenten in voormalige kantoorvilla's aan de St. Canisiussingel 19 ABC is de gemeente teruggefloten.
De Nijmeegse pandeigenaar Ton Hendriks mag voormalige kantoorvilla’s met 130 kamers verhuren aan studenten. Hij heeft daarover een rechtszaak gewonnen die hij tegen de gemeente Nijmegen had aangespannen.
De gemeente had eerder wel een vergunning verleend. Daar kwamen klachten over uit de buurt. Want, stellen de bewoners, huisvesting van 130 studenten leidt tot onevenredige hinder. De gemeente weigerde daarop de vergunning alsnog, Hendriks ging in beroep.
‘Onevenredige hinder’
De gemeente Nijmegen deed een leefbaarheidsonderzoek, waarbij werd gekeken naar kamerbewoning in een straal van honderd meter rond de panden, de parkeerdruk, de klachten uit de buurt en observaties van wijkagent en wijkmanager. Die laatste concludeerde dat er al behoorlijk wat geluidsklachten zijn. ‘In een groot pand is er minder sociale controle en de kans op overlast is dus groter’, aldus de gemeente. Op basis daarvan oordeelde Nijmegen dat sprake is van ‘onevenredige hinder’.
De rechter gaat daar niet in mee. De gemeente had eerst in kaart moeten brengen welke gevolgen het gebruik van het pand nu heeft. Bovendien wordt de stelling dat er al veel geluidsklachten zijn niet onderbouwd. Ook de aanname dat in een groot pand minder sociale controle bestaat, acht de rechter te algemeen.
Het leefbaarheidsonderzoek maakt ook geen indruk op de rechter. De wijkagent meldt dat in mei en augustus vorig jaar twee meldingen zijn geweest over geluidhinder die direct gerelateerd waren aan het pand. Verder zijn er 31 overlastincidenten geweest in de periode augustus 2016 tot augustus 2017. Die incidenten zijn niet toe te schrijven aan de studenten die hier wonen, maar aan overlast van andere panden.
Mexico
Sinds augustus 2016 wonen er 65 studenten en sinds vorig jaar zomer 130 in de villa’s. Hendriks is er, zegt hij, alles aan gelegen om te zorgen dat de buurt geen hinder heeft. ‘Er zijn een of twee incidenten geweest. Ik zit als een bok op de haverkist om overlast te beperken.’ Volgende week vrijdag heeft hij een gesprek op het stadhuis.
‘In het pand wonen serieuze jongelui’
This door has to be closed during day and night, staat op de deur. Hendriks: ‘In het pand wonen allemaal internationale studenten, ze komen uit Duitsland, Engeland, China, Mexico, overal vandaan, ze volgen een master aan de universiteit. Serieuze jongelui, geen mensen die tot diep in de nacht feesten. Ze blijven niet langer dan een jaar.’
Dit artikel van Jacqueline van Ginneken verscheen eerder in De Gelderlander.