Trimbos: ‘Campuscantus is een fout signaal’

25 aug 2015

De twee filosofiestudenten die vorige week demonsteerden tegen de cantus op de campus krijgen bijval van het Trimbos-instituut. ‘De universiteit geeft met zo’n drankfestijn het signaal af dat zuipen en studeren bij elkaar horen.’

Bier drinken tijdens de cantus 2015. Fotograaf: Erik van 't Hullenaar, VOX
Bier drinken tijdens de cantus 2015. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Je moet alcoholgebruik niet stimuleren tijdens de introductie, vindt Rutger Engels, directeur van het Trimbos-instituut en hoogleraar orthopedagogiek in Nijmegen. ‘Dat past niet bij een universiteit en trouwens ook niet bij een introductie die vooral bedoeld is voor jonge mensen van 17 en 18 jaar.’

De twee filosofiestudentes die vorige week tijdens de cantus demonstreerden, hadden het ook op die manier geformuleerd: een universiteit is een plek voor kennisvergaring en moet zich verre houden van het stimuleren van drankgebruik.

Lex Lemmers, wetenschappelijke medewerker van het Trimbos-instituut, wijst op het belang van transitiemomenten in het leven van jongeren als het gaat om drank- en drugsgebruik. Juist de overgangsfases, van de lagere naar de middelbare school en van de middelbare naar de universiteit, zijn bepalend. In die fasen zijn jongeren namelijk extra gevoelig voor signalen uit hun omgeving. Organiseer je als universiteit in de introductie een cantus, behalve een zang- ook een bierfestijn, dan geef je daarmee een verkeerd signaal af, meent Lemmers. ‘Je geeft de norm af dat zuipen en studeren bij elkaar horen. Dat nemen de eerstejaars hun hele studietijd mee. Dat moet je niet willen als universiteit.’

Een glas
In een reactie op de demonstratie van de filosofiestudentes op ANSonline wijst voorlichter van het college van bestuur Martijn Gerritsen er juist op dat de cantus een goede kans maakt om uit te groeien tot vast onderdeel van het introductieprogramma. Gerritsen: ‘De cantus is geen drankfestijn maar een zangfestijn. Daar wordt ook een glas bij gedronken. Iedereen is vrij om wel of niet hard mee te zingen en ook om wel of geen bier te drinken.’

Cantus 2015. Fotograaf: Erik van 't Hullenaar, VOX
Cantus 2015. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Lemmers snapt ook wel dat gezelligheid hoort bij de introductie van nieuwe studenten. ‘Maar de vraag is: moet dat gekoppeld worden aan drinken? Dat kan op allerlei mogelijke manieren.’
Je zou als universiteit óók kunnen proberen om tijdens de introductie eten en drinken in een context te plaatsen van duurzaamheid en gezondheid, oppert hij. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij de food-truck festivals. ‘Dan blijft dát als norm hangen. Daarmee zet je een totaal andere norm voor een levensfase waarin mensen voor zichzelf moeten leren zorgen.’

Overigens heeft de Technische Universiteit Eindhoven de cantus afgeschaft. Dit jaar konden eerstejaars elkaar met water nat gooien in plaats van met bier. ‘Een nieuwe introductietraditie is geboren’, vertelde een enthousiaste collegevoorzitter Jan Mengelers tijdens de happening aan het Eindhovens Dagblad. / Martine Zuidweg

11 reacties

  1. Niels Spierings schreef op 25 augustus 2015 om 11:48

    Een cantus louter een zangfestijn noemen is toch wel echt het ontkennen van de sociale werkelijkheid. Daarnaast is er zoiets als sociale druk, waardoor het ‘iedereen is vrij om wel of geen bier te drinken’ erg verbleekt. Ook onderzoek aan de RU laat de kracht van dergelijke sociale druk zien. Wat is er inderdaad mis met een ‘alternatieve cantus’ met liederen en food-trucks of iets dergelijks?

  2. Henk schreef op 25 augustus 2015 om 14:09

  3. Loes schreef op 25 augustus 2015 om 16:38

    Ik zie het probleem niet zo? Als drinken niet je ding is en jouw inziens niet te verenigen met studeren, dan ga je toch lekker naar huis.
    Je hoeft er niet aan mee te doen hoor.
    En een alternatieve cantus? Andere activiteiten ernaast organiseren, prima. Maar de hele bedoeling van een cantus is toch juist zingen volgens de spelregels, met bier als beloning/sanctie? Als je de alcohol weg laat, is het geen cantus meer.

  4. Anoniem schreef op 25 augustus 2015 om 19:00

    Ik heb niks tegen de cantus, maar ik vind het raar dat dit wordt georganiseerd als deel/optie van de introductie. Een groot deel van de eerstejaars zijn toch rond de 18 jaar, dus het lijkt me raar om zo’n drinkfestijn te organiseren voor mensen die pas net legaal kunnen drinken.

  5. Liv schreef op 25 augustus 2015 om 20:00

    Eens met Trimbos en de demonstrerende studenten. Ik drink niet, en dus ook niet tijdens de intro. Dat was helemaal prima, mijn mentorgroepje wist ervan (12 bier en een cola Light – ik ben waarschijnlijk de enige student die afviel tijdens de intro). Tijdens het introweekend bleek er een cantus op het programma te staan, en die heb ik ontweken door “ziek” op de kamer te blijven. Ik sta heel sterk in mijn schoenen over mijn keuze voor alcoholvrij, maar ik had toen gewoon te sterk het gevoel niet begrepen te zullen worden.

  6. Suze schreef op 26 augustus 2015 om 09:33

    Ik drink zelf ook niet en ik heb me anders prima vermaakt tijdens de cantus van mijn intro. Het bier wordt meer gegooid dan gedronken. Niet dat ik niet snap dat de TU/e er vanaf wil, maar dan vind ik het wel raar dat ze het watergevecht beginnen met het Io Vivat. Blijkbaar heeft niemand van de organisatie Latijn gehad/de moeite genomen uit te zoeken waar dat lied eigenlijk over gaat. Of is wijn drinken dan weer wel een logisch onderdeel van studeren?

  7. Jeroen schreef op 26 augustus 2015 om 10:21

    Bij elke activiteit die men organiseert zullen jongeren een manier vinden om er een bierspel van te maken. Bij een cantus wordt nauwelijks drinken aangemoedigd, je kunt maar op zeer beperkte momenten een slok nemen. Het wordt er wel geschonken, net als water. Het is echt niet alleen zo dat het introprogramma mensen aanzet tot drinken, de meesten van de nuldejaars hebben aan het eind van hun middelbareschooltijd zelf uitgebreid leren om veel te zuipen en hebben daar tijdens de intro ook weer zin in. Om nou als universiteit alcohol te proberen te weren uit een introweek, zou willen zeggen dat studenten geen grote drinkers zijn. Dat is gewoon niet waar, en als je te hard probeert als universiteit dat vol te houden, hoe meer studenten zich daar tegen zullen afzetten en hoe groter de kloof tussen drinkende en niet-drinkende studenten wordt.

  8. Nils Bokdam schreef op 26 augustus 2015 om 13:15

    Het mag dan wel de ‘campuscantus’ heten, maar eigenlijk is het helemaal geen cantus zoals we die kennen van studentenverenigingen. Hoe zouden de critici ertegenaan kijken als we volgend jaar volgens hetzelfde concept een introductiezangfestijn zouden hebben? Het is immers niet meer dan het optreden van enkele bands die meezingers spelen. Met alle feesten in de stad worden introlopers niet meer of minder aangemoedigd om te drinken. Waar ligt nou de scheidingslijn tussen het optreden van bands en een drinkfestijn?

  9. TU/e student schreef op 26 augustus 2015 om 13:59

    Ik heb de TU/e cantus 4x meegemaakt, met alcohol. Vorig jaar en dit jaar kon ik niet. Bij de Cantus in Eindhoven waren bier en zang absoluut de belangrijkste ingrediënten, maar om nou te zeggen dat het extreem werd gestimuleerd om zo veel mogelijk bier te drinken. Nee. Het werd gestimuleerd om zo veel mogelijk met bier te gooien. Bij mijn weten wordt je daar niet dronken van (zo lang je je mond niet te veel als opvangvak gebruikt). Daarmee zeg ik niet dat je niet veel kón zuipen, dat kon namelijk zeker wel, maar dat werd niet per se gestimuleerd, want gooien op andere groepjes was veel leuker. Er waren altijd waterbarren en daar werd ook zeker gebruik van gemaakt door ieder die dat wenste. De cantus was altijd de traditionele afsluiting met daarna de douche van de campusbrandweer om iedereen enigszins schoon te spuiten.
    Mede doordat het op de laatste dag was, wist iedereen gewoon van elkaar of hij/zij veel, weinig of helemaal geen alcohol dronk. Ook nuchtere personen hadden daar de grootste lol, omdat het dus vooral ging om het gooien, het zingen, en er uitgezet worden omdat je iets deed wat de orde niet aanstond, vervolgens liep je overigens via een zijingang gewoon weer naar binnen.

    Iedereen daar was brak na een week intro dus er was echt niet veel bier nodig om los te gaan. Vorig jaar viel tegen omdat er alcoholvrij bier was, wat gewoon echt niet lekker was. Dat heeft denk ik een belangrijkere rol gespeeld dan het feit dat vrijwel iedereen nuchter was. Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat mensen net schapen zijn. Zo gauw de eerste gooit omdat hij de moed heeft verzameld na 2 bier mét alcohol, volgen er meer.

    Ik vind dus ook dat de cantus in Eindhoven terug moet komen mét alcohol, en er gewoon streng gelet moet worden op minderjarigen.
    De personen die veel willen drinken doen dat, de mensen die iets willen drinken doen dat ook en de mensen die niets willen/mogen hebben ook geen problemen.

    Ik weet trouwens niet hoe de cantus in Nijmegen verloopt, maar als ik de reactie van ‘Nils Bokdam’ zo lees raad ik de organisatie eens aan de trein naar Eindhoven te pakken en wat oude rotten in Eindhoven aan te spreken. De cantus was in Eindhoven altijd hét evenement van het jaar. TU studenten deden er tijdens de intro halve dagen vrijwilligerswerk voor om toegang te krijgen.

  10. G schreef op 27 augustus 2015 om 23:13

    > Je zou als universiteit óók kunnen proberen om tijdens de introductie eten en drinken in een context te plaatsen van duurzaamheid en gezondheid, oppert hij. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij de food-truck festivals. ‘Dan blijft dát als norm hangen. Daarmee zet je een totaal andere norm voor een levensfase waarin mensen voor zichzelf moeten leren zorgen.’

    Met die instelling worden nieuwe studenten toch voor het lapje gehouden op het moment dat ze een Reftermaaltijd in de eerste collegeweek achter hun kiezen hebben. Gezond? Opzich wel. Duurzaam? Over te discussiëren. De uiteindelijke smaakervaring zal wél verschillen.

    Ik was er zelf niet bij, maar ik kan me alleszins voorstellen dat een ‘studentencantus’ een geheel andere invulling heeft dan een ‘universiteitscantus’. De laatste heeft namelijk een professionele naam hoog te houden. Die eerste? Niet echt. Dan kan je de ‘studentikoze’ invulling geven aan een cantus.

  11. Knuffelbeer schreef op 19 augustus 2016 om 12:56

    Wil je niet drinken, dan drink je niet. Omgaan met sociale druk is een van de belangrijkste levenslessen die je tot je neemt tijdens je studententijd/volwassenwording.

    Vertroetteling past niet bij een acedemische opleiding en geeft een veel ‘fouter signaal’ af over wat de nieuwe student kan verwachten van zijn opleiding en zijn leven daarna.

    Overigens valt de sociale druk tijdens een massa-cantus enorm mee.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!