Trump spreekt (nou ja…)
Parlementair historicus en commentator Peter van der Heiden keek naar de persconferentie van Donald Trump over business en golden showers. 'Een inhoudsloze wanvertoning was het.'
Allereerst, ik ben wat voorzichtig om überhaupt nog iets te schrijven over Amerikaanse politiek. Ik streel mezelf wel met de gedachte er iets van te weten, maar zat er mijlenver naast bij de jongstleden verkiezingen. Enige bescheidenheid zou mij dus sieren. Maar bescheidenheid is nu ook weer niet echt mijn ding. Dus: wat een vertoning!
Daar zijn de Amerikanen – en met hen alle wereldburgers – mooi klaar mee de komende jaren. Acht maar liefst, volgens Trump zelf, al verwacht ik eigenlijk dat hij de vier jaar niet eens zal vol maken. Ik geef Trump een aardige kans om a la Nixon op te stappen, of om de eerste Amerikaanse president te worden die afgezet wordt. En daar heeft de persconferentie die ik zojuist heb aanschouwd alles mee te maken.
Wassen neus
Trump deed alles fout wat hij fout kon doen. Ten eerste neemt hij niet formeel afstand van zijn bedrijven door deze in een blind trust te stoppen of van de hand te doen, maar kiest hij voor een of andere ondoorzichtige vorm waarin twee van zijn zoons de ondernemingen gaan besturen. Volgens zijn advocaat komt er ‘a wall between Donald Trump and the Trump Organisation’ – yeah, right. Ik wil zelfs nog wel geloven dat Trump echt denkt dat hiermee aan alle eisen is voldaan – maar zou hij ook geloven dat zijn nageslacht niet met hem zal overleggen over het reilen en zeilen van zijn onderneming? Kom nou. Een wassen neus – en daar gaat hij nog problemen mee krijgen.
‘Als we het rapport mogen geloven is Trump weinig meer dan een marionet van het Kremlin’
Maar veel leuker was het andere thema van de persconferentie: de gelekte rapportage van een voormalige Britse geheim agent (hallo, James Bond!) die, weliswaar zonder enig bewijs te leveren, 35 pagina’s belastend materiaal over Trump aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten en pers had overgedragen. Als we het rapport mogen geloven is Trump weinig meer dan een marionet van het Kremlin, is Poetin al vijf jaar bezig the Donald in het Witte Huis te krijgen én hebben de Russen zo veel belastend (video)materiaal over de president-elect dat hij naar ieder Russisch pijpen zal moeten dansen, om te voorkomen dat de beelden van de door hem verzochte gouden douche van een aantal Moskovitische prostituees openbaar zullen worden. Kortom, smeuïg materiaal.
Fantastische mensen
Maar natuurlijk niet waar, volgens Trump zelf. Al zegt een ontkenning van Trump ook weer niet zo heel veel, gezien het feit dat hij glashard bewezen feiten kan ontkennen. De pers had wel een field day, want wat is er nou mooier dan vragen over dit soort dingen te kunnen stellen? Behalve dan als je van CNN bent, aangezien die zender al door Trump in de ban is gedaan omdat die hierover bericht had.
Volgens Trump was het allemaal flauwekul en speelden de veiligheidsdiensten – die van de VS, welteverstaan! – hier een nare rol in. Dat gaat nog wat worden, met een president die het niet kan laten zijn eigen beschermingsdiensten af te vallen. Verder wist hij nog te melden dat Obamacare ‘repealed and replaced’ zou worden, vrijwel tegelijkertijd, waarbij het woord ‘vrijwel’ cruciaal is, omdat veel verzekerden bij een niet geheel gelijktijdige vervanging van de Affordable Care Act definitief buiten de boot dreigen te vallen. En, de muur tussen de VS en Mexico zou er komen, en natuurlijk zouden de Mexicanen ervoor betalen. En waarom? Omdat duizenden mensen dat geroepen hadden op zijn bijeenkomsten (dat de Mexicaanse regering categorisch weigert zelfs te praten over de financiering van de muur, daar hoor je Trump niet over). Grootste verrassing: Mexicanen zijn volgens Trump fantastische mensen. Gek, een klein jaar geleden waren het nog drugsdealers, moordenaars en verkrachters…
Greatness
Het contrast met het farewell address van Obama een dag eerder kon niet groter zijn. Trump presenteerde zich als een revanchistische bullebak zonder inhoudelijke plannen – oftewel, de Trump die we al kennen van voor de verkiezingen. Alles wordt ‘great’, ‘fantastic’ en ‘huge’ in de komende tijd, in tegenstelling tot het ‘disaster’ dat zijn voorgangers (Trump maakte ook korte metten met de jonge Bush) de VS hadden aangedaan. Een inhoudsloze wanvertoning was het, deze eerste persconferentie in 167 dagen, maar ik vrees dat het de stemmer op Trump alleen maar in zijn of haar keus heeft gesterkt.
De Republikeinse Congresleden zullen zich achter hun oren krabben, maar weten ook dat ze het electoraat van Trump over twee jaar weer nodig hebben. Dit is daarmee de ‘greatness’ die we de komende tijd kunnen verwachten – je zou haast hopen dat de Russen de beelden snel openbaar maken.