TvA 6 gaat vervroegd tegen de grond
De Thomas van Aquinostraat 6 gaat vervroegd tegen de vlakte. Het hele gebouw wordt - zoals het er nu naar uitziet - in de zomer van 2018 gesloopt, en niet pas in 2020. Waar de huidige bewoners naartoe zullen verhuizen, is nog niet bekend.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat slechts een klein deel van de Thomas van Aquinostraat 6 gesloopt zou worden. Althans in de zogeheten eerste fase. De rest van TvA 6 zou blijven staan totdat de nieuwbouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen klaar is, in 2020.
‘Maar in de eerste fase worden TvA 3, 4 en 5 ook gesloopt’, zegt Michel ter Berg van het Universitair Vastgoed Bedrijf. ‘Op sommige plekken zou er maar drie meter verschil zitten tussen plekken die gesloopt worden en ruimtes die gewoon in gebruik zijn. Technisch zou dat geen probleem zijn, maar door al het geluidsoverlast zou de rest van TvA 6 geen prettige plek zijn om te werken. Dat is één van de redenen om vervroegd te slopen.’
Berchmanianum
Dat betekent automatisch dat voor meer werknemers een tijdelijk onderkomen gezocht moet worden. De nieuwbouw is immers pas in 2020 gereed, terwijl de sloophamers twee jaar daarvoor hun werk al doen in een groot deel van de Thomas van Aquinostraat. ‘Een gecompliceerde puzzel, maar de oplossing is in zicht. We kijken niet alleen naar het Spinozagebouw, maar ook naar de mogelijkheden die het bestuursgebouw biedt.’ In 2018 is het Berchmanianum opgeleverd en verhuist het bestuur naar het voormalige klooster, waardoor het bestuursgebouw zijn huidige functie verliest.
Marian Noorderwerf schreef op 9 december 2016 om 11:06
Prachtig om de transformatie van het campusterrein mee te maken. De diversiteit is nu al indrukwekkend; nieuwbouw voor FNWI, Rechten, Managementweten-schappen en ziekenhuis, verbouw van Tandheelkunde, het sportcentrum en de reconstructie van de wandellanen.
Willy Peters schreef op 14 december 2016 om 11:28
Prachtig? De sloop van volledig functionele gebouwen met een geschiedenis die voor de RU relevant is (FWN jaren 50, TvA jaren 70/80). En dan de mond vol over duurzaam? En waar komt de poen vandaan voor dit soort acties? En wat over cultureel erfgoed? Prachtig? Ik zie niet in waarin. Nieuwbouw/verbouwing kan ook met respect voor wat er is, niet overal is de slopershamer de beste oplossing.