Deze Nijmegenaren willen de Kamer in

10 feb 2017

Bij de verkiezingen op 15 maart gaat het erom spannen voor Eelco Keij, Giselle Schellekens en Lisa Westerveld. Misschien zijn ze van de ene op de andere dag politicus en beginnen ze een nieuw leven in Den Haag. De Nijmeegse zekerheden laten ze dan achter zich. Waarom? ‘Als politicus kun je zelf het verschil maken.’

Giselle Schellekens (27): PvdA, plek 28. Vorig jaar afgestudeerd in Nijmegen, medewerker SPARK, gemeenteraadslid.

‘Als de PVV aan de macht komt en ik in de Kamer kom, wordt het geen leuke baan. Ik zie op tegen het negatieve politieke klimaat. Ik werk nu bij een ngo, een non governmental organisation. Wij helpen jongeren in conflictsituaties door ze bijvoorbeeld studiebeurzen te bieden. Voor vierduizend Syriërs hebben we plekken aan universiteiten geregeld in omringende landen. Als je daarover vertelt – ik moest laatst speechen voor de Verenigde Naties – vindt iedereen je geweldig.

‘In de Kamer hoop ik jongerenthema’s te agenderen’

In Den Haag zullen andere politici heel snel naar de interruptiemicrofoon lopen om te zeggen wat voor rukidee je hebt. Maar ja, wat moet ik dan? Gefrustreerd toekijken terwijl ik denk dat ik het politieke spel beheers? Politici doen te vaak beloftes die ze niet na kunnen komen. Rutte zei dat elke Nederlander er duizend bij zou krijgen – het is niet raar dat er geen vertrouwen is bij de kiezers. Je kunt beter naar mensen luisteren en samen tot een pragmatische oplossing komen.

Ik ben gevraagd voor de landelijke lijst van de PvdA, ik ben de jongste. Toen ik bijna drie jaar geleden in de Nijmeegse gemeenteraad kwam, heb ik een persoonlijke campagne op internet gelanceerd. Dat wil ik weer doen, omdat ik mijn generatie zo het beste bereik. In de Kamer hoop ik jongerenthema’s te kunnen agenderen. Om me heen zie ik studiegenoten die geen baan krijgen, maar een veredelde stage. Dat is belachelijk. Tot mijn vijftiende woonde ik in Afrika. Omdat mijn Nederlands niet goed genoeg was, heb ik daarna het vmbo, mbo en hbo doorlopen. Vorig jaar heb ik mijn master aan de Radboud Universiteit afgerond. De verschillende werelden die ik heb gezien, wil ik verbinden in mijn Kamerlidmaatschap. Daar ga ik voor.’

Eelco Keij (39): D66, plaats 39. Fondsenwerver aan de Radboud Universiteit. 

‘Ongeveer een miljoen Nederlanders wonen in het buitenland. Zij zijn van groot economisch belang, maar ze worden nauwelijks gehoord. Ik wil hun situatie verbeteren. Daarvoor heb ik een tienpuntenplan opgesteld. In het buitenland mag je vaak alleen een huis kopen als je de nationaliteit van het land hebt. Maar in Nederland – als enige land in Europa naast Oostenrijk – mag je geen dubbel paspoort hebben. Je verliest onmiddellijk en zonder enige waarschuwing je Nederlanderschap zodra je elders een paspoort aanvraagt. Dat wil ik veranderen, dat staat op punt één.

‘De huidige regering werkt mensen in het buitenland tegen.’

De huidige regering werkt mensen in het buitenland tegen. Consulaten worden gesloten, stemmen over de grens is ingewikkeld. Ik vecht tegen de tijdsgeest in. Dat doe ik al vijf jaar via mijn eigen website en sociale media. Voor ik begon als fondsenwerver heb ik tien jaar in New York gewoond. Daarvoor was ik in Polen en in Spanje. Ik sta op plek 39 op de lijst, dat is laag. Maar als ik 16.000 voorkeursstemmen binnenhaal, kom ik ook in de Kamer. Van allerlei Nederlanders in het buitenland heb ik donaties ontvangen, die zet ik nu in voor mijn campagne. Ik plaats advertenties op websites als emigreren.nl en vertrek.nl. ‘Stem op Eelco Keij’. Ik heb een team dat me helpt in verschillende landen. Als het me lukt, moet ik mijn baan op de Radboud Universiteit helaas opgeven. Daar ben ik altijd open over geweest. Ik zou er vol voor gaan. Het onderwerp krijgt in Den Haag veel te weinig aandacht.’

Lisa Westerveld (35): GroenLinks, plaats 14. Alumnus filosofie, ex-AKKU en oud-voorzitter LSVb, voorlichter bij de Algemene Onderwijsbond, gemeenteraadslid.

‘Landelijke politiek heeft me altijd getrokken. In mijn tijd bij AKKU en de Landelijke Studentenvakbond heb ik gemerkt hoeveel invloed Den Haag had. Op lokaal niveau kun je best veel bereiken, maar dingen regelen op wetsniveau doe je daar.

‘Regeren met Geert Wilders lijkt me onmogelijk’

Ik heb zelf gesolliciteerd bij GroenLinks. Ik sta op plek veertien. Het wordt echt spannend of ik in de Kamer kom. Nu doe ik er luchtig over, maar op de dag zelf zal dat heel anders zijn. Ik kan me er nog niet zo veel bij voorstellen. Bij een sollicitatiegesprek heb je zelf invloed, maar hier ben je ook afhankelijk van de partij. Het mooie aan de politiek vind ik dat je echt dingen kunt veranderen. Bij AKKU en de LSVb vond ik dat er zaken moesten verbeteren in het hoger onderwijs, ik probeerde politici te overtuigen. Als politicus kun je zelf het verschil maken. Het zou natuurlijk mooi zijn als ik in Den Haag de portefeuille onderwijs krijg, met dat thema houd ik me al jaren bezig.

Sociale zekerheid is ook fijn, daar zet ik me in Nijmegen voor in. Ik zou graag in deze stad blijven wonen. Omdat ik hier voetbal, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat Haagse politici weten wat er buiten de Randstad speelt. Regeren met Geert Wilders lijkt me onmogelijk. Dat gaat GroenLinks ook niet doen. De PVV gaat uit van angst zaaien en mensen tegenover elkaar zetten; wij willen beslissingen nemen op basis van een goed gesprek. Ik weet dat ik als politicus een boel over me heen zal krijgen, maar ik ben wel wat gewend. Online word ik nu ook al flink aangepakt. Ik doe alleen maar dingen waar ik achter sta, dus kan ik het makkelijk van me af zetten.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!