Politiek wil langere geldigheid tentamens

21 dec 2015

Ligt het aan de Tweede Kamer, dan blijven resultaten van tentamens in de regel onbeperkt geldig. In Nijmegen kunnen sommige studenten dan opgelucht ademhalen.

Langstudeerders kunnen gerust zijn: hun tentamenresultaten zullen niet zomaar meer vervallen. Foto: Ali Eminov (Creative Commons)
Langstudeerders kunnen gerust zijn: hun tentamenresultaten zullen niet zomaar meer vervallen. Foto: Ali Eminov (Creative Commons)

Met brede steun nam de Tweede Kamer eind vorige week een motie van de PvdA en SP aan die het kabinet oproept om tentamenresultaten onbeperkt geldig te maken. Resultaten mogen dan alleen nog vervallen als instellingen kunnen aantonen dat de geleerde tentamenstof intussen aantoonbaar verouderd is.

Op dit moment is het aan universiteiten en hogescholen zelf om te bepalen wanneer vakken vervallen. Volgens de PvdA en SP maken instellingen daar gretig misbruik van: per bachelorstudent ontvangt een universiteit immers maximaal vier jaar overheidsfinanciering. Studenten stimuleren om binnen vier jaar af te studeren is lucratief – en punten na een aantal jaar laten verjaren is ongetwijfeld een effectief pressiemiddel.

Lucht in masterfase
Mocht het voorstel werkelijkheid worden, dan zullen in Nijmegen met name de masterstudenten van letteren en managementwetenschappen meer lucht krijgen: voor deze studenten zijn de tentamens nu twee jaar geldig. In de bachelorfase (voor studenten die na 2011 zijn gestart) hebben tentamens in deze faculteiten geen houdbaarheidsdatum. Op de meeste faculteiten gaat het er sowieso al losjes aan toe: in de bètafaculteit, de sociale faculteit en bij de filosofen en theologen hebben de studenten al vrij spel. Zowel op bachelor- als masterniveau zijn tentamens hier doorgaans onbeperkt geldig.

Alleen rechtsgeleerden en medische wetenschappers hebben nu te maken met straffere eisen. Voor eerstgenoemden vervallen bachelor- en mastercursussen respectievelijk na vier en twee jaar – op de medische faculteit wordt het niet alleen per opleiding, maar zelfs per vak beschikt. Zo volgen tandheelkundigen cursussen die, op basis van inhoud, tussen de twee en vier jaar blijven staan. Het zal universiteitsbestuurders weinig moeite kosten te beargumenteren dat Don Quichot en Jürgen Habermas minder snel verouderen dan alsmaar moderniserende technieken en handelingswijzen in de medische wereld. / Linda van der Pol

0 reacties

  1. Klaas schreef op 22 december 2015 om 00:45

    En gaat het voorstel zo ver dat inmiddels vervallen tentamens hun geldigheid weer terugkrijgen?

  2. Spyder schreef op 22 december 2015 om 20:55

    Dat wordt hoog tijd. Ik ben al jaren van mening dat dit belachelijk is. Er is geen enkel argument voor zo’n maatregel te noemen behalve kortetermijn- rendementsdenken. Het is een criminele onrechtvaardigheid dat tentamens en vakken al zo snel vervallen. Dit soort voorbeelden van winstbejag dat boven het belang van studenten gaat is precies de reden dat studenten vorig jaar in Amsterdam in opstand kwamen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!