Tweeduizend sporters op Heumensoord

30 jun 2016

Morgen strijken meer dan tweeduizend sporters en achthonderd begeleiders neer op Heumensoord. Ze doen mee aan de Special Olympics. Vier vragen over het enorme evenement, waar ook de Radboud Universiteit bij betrokken is.

#1 Wat zijn de Special Olympics?

De Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Eunice Kennedy Shriver, de zus van de Amerikaanse oud-president, begon in 1963 met het organiseren van zomerkampen. Daaruit kwamen in 1968 de Special Olympics voort. Elke twee jaar zijn de World Games. Vorig jaar deden daar in Los Angeles 7000 sporters aan mee uit 170 landen. Ze werden toegejuicht door Michelle Obama en Oprah Winfrey. Elk land heeft een nationale variant. De Nederlandse Special Olympics zijn voor het eerst in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen.

#2 Wat gaan de sporters doen?

Logeren op Heumensoord, met ruim tweeduizend sporters en achthonderd begeleiders. De tenten waarin tot voor kort asielzoekers sliepen, staan er voor een groot deel nog. Vrijdag komen de sporters aan. Er zijn ook deelnemers die niet blijven slapen. De sporters doen onder meer aan hockey, zwemmen, paardrijden, basketbal en judo, verspreid over twaalf verschillende sportlocaties in de regio. Er zijn achttien sporten. Sommige zijn speciaal ontworpen voor de Special Olympics, zoals bocce, een soort jeu de boules. Vrijdagavond zijn de sporters bij de opening van de spelen in het (uitverkochte) Goffertpark. Waar in Los Angeles Stevie Wonder de muziek verzorgde, worden de Nijmeegse deelnemers getrakteerd op Frans Bauer.

#3 Heeft de universiteit een rol?

Meerdere rollen zelfs. In het sportcentrum van de universiteit spelen de sporters badminton, gymnastiek, korfbal en tafeltennis. In het Radboudumc gebruiken onderzoekers de spelen om de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking in kaart te brengen. Kristel Vlot is een van hen: ‘We kijken onder meer naar de frequentie van bewegen en het zitgedrag’, vertelt ze. Ze heeft vragenlijsten verspreid onder deelnemers aan de wandeldriedaagse, die parallel aan de spelen gehouden wordt (onder aanvoering van Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten). Vrijwilligers van het Radboudumc zijn ook betrokken bij Healthy Athletes.

#4 Healthy Athletes?

Bij elk evenement van de Special Olympics is een post aanwezig van Healthy Athletes. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen daar terecht voor een gezondheids-apk. Er zijn specialisten die kijken naar oren, ogen en tanden. Bij een vorige editie van het nationale kampioenschap bleek bijvoorbeeld dat 160 mensen toe waren aan een nieuwe bril. De post staat op Heumensoord. Floris Tas, voorzitter van de Special Olympics 2016: ‘We gebruiken de spelen ook om een gezonde leefstijl te propageren.’ Er wordt dan ook geen friet geserveerd op Heumensoord. Wel nasi speciaal met zilvervliesrijst. De deelnemers dienden van tevoren 140 diëten in. Aan al hun wensen wordt – ook op de verschillende sportlocaties – voldaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!