U wordt genoemd: De nieuwe collegevoorzitter

26 jan 2012

Vanwege het vertrek op 1 juni van collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth gaat een selectiecommissie op zoek naar de nieuwe man of vrouw. Tot de benoeming rond is, vraagt de redactie studenten en medewerkers om een gooi te doen naar de nieuwe baas. Als aftrap een carrousel met vijf namen, op basis van het vandaag verschenen artikel in de nieuwe Vox.

Wie wordt het?Sinds een maand is wervingsbureau Van der Kruijs op zoek naar de nieuwe voorzitter. De vraag die in de wandelgangen de meeste stof doet opwaaien: wordt het een man of een vrouw? ‘Mogelijk heeft de herenclub onbewust een voorkeur voor “heren zoals wij” ‘, zegt Joep Bos-Coenraad in Vox. ‘Het kan geen kwaad in het bijzonder te zoeken naar vrouwen en vijftig-minners.’

Telefoonrondje
De oproep van Bos-Coenraad lijkt in goede aarde te vallen, zo blijkt uit de rondgang van Vox. Waarnemers melden dat de commissie uiterst serieus naar vrouwelijke kandidaten speurt. Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economie en Beleid, heeft via twitter en een telefoonronde langs universiteitsbestuurders ruim tien vrouwelijke kandidaten onder de aandacht gebracht bij Van der Kruijs. ‘Er moet absoluut een vrouw worden benoemd. Andere universiteiten lukt het ook, dus waarom ons niet.’

Bedrijfskundige Marieke van den Brink, die promoveerde op seksevoorkeuren bij selectieprocedures, is specialist op het door Bos-Coenraad genoemde ‘klooneffect’. De universiteit doet er goed aan dat te doorbreken, vindt zij. ‘Vrouwen zijn niet per definitie betere bestuurders, maar een heterogeen college van bestuur functioneert beter en vormt een betere afspiegeling van de organisatie.’ / Paul van den Broek

U wordt genoemd. Carrousel met vijf namen op basis van in Vox genoemde namen.

Guusje ter Horst. Toonde in haar vorige leven als burgemeester van Nijmegen haar band met de universiteit. Komt binnenkort vrij na haar interimperiode bij de HBO-raad.
Yvonne van Rooij. Is vrouw en kent de universiteitswereld als geen ander, als voorzitter van de Universiteit Utrecht (en daarvoor van Tilburg).
Wim van der Donk. Aimabel katholiek die ondanks een prachtig cv nog steeds geen 50 is. Is nu Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.
Ank Bijleveld. Met dezelfde kwaliteiten (en baan) als Van der Donk met één extra voordeel: déze Commissaris van de Koningin (in Overijssel) is een vrouw.
Ron Minnée Deze topambtenaar bij het onderwijsministerie is de dark horse (is niet genoemd in Vox-artikel). Is genoemd als tweede Roelof, wat geen kwaad omdat kennis van het Haagse de universiteit de afgelopen tien jaar geen windeieren heeft gelegd. Is bovendien jong (stamt uit 1964), maar wel een man.

Schuif zelf een naam naar voren en mail de redactie: [email protected]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!