UB-ergernis aangepakt met tijdslot
Tussen het studeren door even naar de fitnesszaal, of uitgebreid lunchen. Dat kan vanaf volgende maand niet meer zonder je pc in de UB kwijt te raken. Die wordt na drie kwartier vrijgegeven voor andere gebruikers.
Het is vakantie-ergernis nummer één: mensen die hun handdoek ’s avonds alvast op de ligbedjes bij het zwembad leggen, zodat zij de volgende dag verzekerd zijn van een plekje. Iets vergelijkbaars gebeurt soms in de Universiteitsbibliotheek. Studenten nemen plaats achter een pc, laten er wat spullen achter en gaan naar college, de fitnesszaal of de Refter, om een paar uur later weer achter hun pc te kruipen.
Er gaan geen bestanden verloren als de 45 minuten verstreken zijn
Dat is niet de bedoeling, vindt Wolter Jansen, functioneel beheerder van de studielandschappen. Vanaf 6 maart wordt na 45 minuten een onbeheerde pc ‘gelocked’ en mag een andere gebruiker daarop inloggen. ‘Het is namelijk hartstikke zonde dat computers lang niet gebruikt worden’, zegt Jansen.
Dat mensen hun pc verlaten zonder die te vergrendelen is een doorn in het oog van Jansen. ‘Dat is beveiligingstechnisch echt niet in orde. Als gebruikers bijvoorbeeld ingelogd zijn in hun mail, kunnen vreemden daar zo rare mailtjes mee versturen.’
Overigens gaan er geen bestanden verloren als de 45 minuten verstreken zijn. Studenten kunnen dan altijd later inloggen op dezelfde pc en hun bestanden alsnog terugvinden.
Sociaal
Enkele eerste reacties van studenten op de nieuwe regel zijn gemengd, maar overwegend positief. Alexandra Slebus (student Communicatie en informatiewetenschappen) ziet het ‘heel vaak’ gebeuren dat iemand een computer urenlang ongebruikt bezet houdt. Wel had Slebus liever een wat ruimhartiger tijdslot gezien. ‘Drie kwartier is wel kort.’ Luuk Bosch (bedrijfskunde) is het daarmee eens. ‘Maak er ten minste anderhalf uur van.’
Rechtenstudent Jeroen Toet vindt de regel wel zo sociaal. Maar of het daadwerkelijk nodig is, betwijfelt hij. ‘Er zijn hier bijna altijd computers vrij. Volgens mij is dit symboolpolitiek van het universiteitsbestuur.’
Volgens functioneel beheerder Wolter Jansen is de 45 minuten overeen gekomen met de Universitaire Studentenraad. ‘Ik vond het eigenlijk erg lang, maar we hebben de wens van de studenten overgenomen.’
Alex schreef op 22 februari 2017 om 10:48
Hulde!
Anna schreef op 22 februari 2017 om 14:43
‘Er zijn hier bijna altijd computers vrij. Volgens mij is dit symboolpolitiek van het universiteitsbestuur.’
?? Dhr Toet is zeker nog nooit in de Centrale Bibliotheek geweest – en de Verdieping in het bijzonder? Overdag altijd druk, niet te doen.
Jeroen Toet schreef op 22 februari 2017 om 17:17
Inderdaad niet vaak meegemaakt, maar ik werk bijna altijd op een laptop, zal daar wel aan liggen
toettoet schreef op 24 februari 2017 om 09:56
Haha als er een plek op de campus is waar sowieso te weinig computers zijn dan is dat wel op de rechtenfaculteit met zo’n 30 vrij toegankelijke pc’s die nagenoeg altijd bezet zijn. Misschien komt dhr Toet vooral na collegetijd in de bibliotheek. En symboolpolitiek…. lijkt me logisch dat je achter de pc bezig gaat. Mocht je willen lunchen oid dan moet dat vast lukken binnen 45 minuten. Anders moet je je dagplanning maar anders indelen.
Oplettende UB’er schreef op 22 februari 2017 om 15:10
“Overigens gaan er geen bestanden verloren als de 45 minuten verstreken zijn. Studenten kunnen dan altijd later inloggen op dezelfde pc en hun bestanden alsnog terugvinden.”
Hoe dan? Als er iemand op aan het werk is…? Om 23.00 uur terugkomen?
Enneh… tip: een gevonden voorwerpenmand. Want: “Studenten nemen plaats achter een pc, laten er wat spullen achter en gaan naar college, de fitnesszaal of de Refter, om een paar uur later weer achter hun pc te kruipen.”
peng schreef op 23 februari 2017 om 12:48
how can we know is the pc locked or not , and how can we use the pc if they leave their stuffs in front of pc.?
Nick schreef op 27 februari 2017 om 13:48
Op de beta-faculteit kun je na 10(of 15?) minuten al een pc overnemen.