UB gaat weer in het weekend open, ondanks thuiswerkoproep kabinet
Vanaf deze zaterdag kunnen studenten weer in het weekend studeren op de campus. De deuren van de universiteitsbibliotheek bleven op zaterdag en zondag dicht vanaf het moment dat de coronapandemie in maart een feit was. De timing van de heropening is opvallend: het kabinet wil juist thuiswerken stimuleren.
De universiteit verruimt de openingstijden van de centrale universiteitsbibliotheek vanwege de grote vraag onder studenten. ‘Die willen graag ook in het weekend op de campus studeren, helemaal met de tentamenperiode voor de deur’, vertelt Thecla Ettema, Head of Loan and Study Services. ‘Wij onderzochten daarom al langere tijd, samen met Campus & Facilities en het college van bestuur, de opties om het weekendstuderen op een verantwoorde manier te laten plaatsvinden.’
Een hobbel was vooral de beperkte aanwezigheid van beschikbare medewerkers. Vast personeel werkt niet in de weekenden, waardoor student-medewerkers moesten worden opgeleid. Dat is inmiddels gelukt. ‘Vóór de coronacrisis werkten ook studenten in de weekenden, maar nu krijgen ze veel meer taken op hun bordje omdat ze de coronaregels moeten handhaven’, zegt Ettema.
Dubbel gevoel
De bibliotheek verruimt de openingstijden op een opmerkelijk moment. In een recente persconferentie benadrukte minister-president Mark Rutte dat thuiswerken de norm is, ‘tenzij dat echt niet anders kan’, om het aantal besmettingen het hoofd te bieden.
Met de verruiming van de openingstijden maakt de bibliotheek juist een omgekeerde beweging. ‘Dat voelt inderdaad dubbel’, geeft Ettema toe. ‘Maar we willen mensen toch de mogelijkheid bieden om op de campus te studeren, zolang dat op een veilige manier kan, en binnen het beleid van de Radboud Universiteit en de kabinetsbesluiten past.’
Universiteit onderzoekt ‘no-shows’
Dit weekend gaat ook een andere verandering in: studenten kunnen zelf kiezen hoe lang ze willen studeren. Ze zijn in de UB dan niet meer gebonden aan tijdsblokken zoals voorheen. Daarnaast onderzoekt de universiteit hoe om te gaan met zogenaamde ‘no-shows’. Zo’n tien tot twintig procent van de studenten die een plekje heeft gereserveerd, komt niet opdagen, weet Thecla Ettema.