UB heeft nieuwe leeszaal om erfgoedcollectie universiteit te bestuderen
In de UB opent vandaag een nieuwe studiezaal. Bezoekers kunnen er terecht voor de Bijzondere Collectie van de universiteitsbibliotheek, de collectie van het Katholiek Documentatie Centrum en het universiteitsarchief.
Pennen zijn straks verboden aan de grote witte tafels in de nieuwe studiezaal in de universiteitsbibliotheek (UB). ‘We zullen netjes potloden uitdelen’, zegt conservator Eefje Roodenburg. Want wat ze niet wil, is dat er per ongeluk inkt belandt op een van de kostbare boeken waar bezoekers zich straks over kunnen buigen in deze ruimte.
Etalage
Vandaag wordt de nieuwe studiezaal geopend. De royale kamer op de eerste verdieping van de bibliotheek was al langer een vurige wens van Johan Oosterman, de erfgoedspecialist van de universiteit. ‘We wilden een leeszaal waar mensen de belangrijkste erfgoedcollecties van de universiteit kunnen raadplegen’, vertelt hij.
Sinds een paar jaar speurt hij naar Radboud-erfgoed binnen faculteiten, in kelders van gebouwen en op andere vergeten plekken. De bedoeling is dat alles wat van waarde is op een gestructureerde manier wordt verzameld en gearchiveerd. De nieuwe studiezaal in de UB fungeert wat hem betreft ook als een etalage: hier kan de erfgoedafdeling laten zien wat de universiteit allemaal in huis heeft.
‘Ik zie het ook als een soort loket’, vertelt de programmadirecteur Radboud Erfgoed. ‘Een aanspreekpunt voor mensen met erfgoedvragen.’ Medewerkers die een te maken hebben met universitair erfgoed en niet weten wat ze ermee moeten, kunnen gewoon binnen lopen voor advies.
Muntencollectie
De zaal zit op de plek waar voorheen de studiezaal van het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) zat, op de eerste verdieping van de UB. Ook de gebruikers van de KDC-collectie kunnen er nog steeds terecht, alleen ruikt het in de ruimte nu naar nieuwe vloerbedekking en zijn alle muren fris geverfd. Studenten kunnen zich verdiepen in papieren archieven, maar ook bijvoorbeeld een muntencollectie bestuderen of vakbondsvaandels opvragen en bekijken.
Volgens Roodenburg en Oosterman is bij de buitenwereld onvoldoende bekend welke historische schatten de Radboud Universiteit in huis heeft. Neem de omvangrijke collectie middeleeuwse handschriften of het unieke standaardwerk Nederlandsche Vogelen (1770-1829) of de Grooten Atlas van Blaeu (1664, waarde: bijna een miljoen euro). Met de nieuwe studiezaal die vijf dagen in de week geopend is, hopen ze zichtbaarder te worden.
Inventarisatie
Intussen gaat Johan Oosterman onverminderd enthousiast verder met het speuren naar erfgoed. ‘Er zou eigenlijk een richtlijn moeten komen op de universiteit’, vindt hij. ‘Gaat een afdeling verhuizen, dan komen eerst de mensen van erfgoed langs om een inventarisatie te maken van waardevolle spullen.’ Pas dan is duidelijk wat bewaard moet blijven en wat afgestoten of weggegooid kan worden.
Vandaag wordt de nieuwe studiezaal geopend, tussen 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen binnenlopen om stukken uit de bijzondere collecties van de Radboud Universiteit te zien, waaronder een deel van de Blaeu-atlas waar Nijmegen in staat en een deel van de ‘Nederlandsche vogelen’. Vanaf maandag kunnen gebruikers er terecht. Reguliere openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.