Uitwisselingen komen weer op gang, maar veel studenten blijven binnen Europa

24 sep 2021

Na een jaar zonder internationale uitwisselingsstudenten verwelkomt de Radboud Universiteit dit studiejaar weer 270 buitenlandse studenten. Ook zijn inmiddels al 194 studenten tijdelijk uit Nijmegen vertrokken naar het buitenland.

Van IJsland tot Malta, van Portugal tot Letland en zelfs in Zuid-Korea: Nijmeegse studenten zijn dit studiejaar over de hele wereld te vinden. In totaal hebben dit jaar 563 studenten een aanvraag ingediend voor een semester – of heel studiejaar – in het buitenland. Daar tegenover staat de komst van 270 studenten die vanuit het buitenland naar de Waalstad zijn gekomen. Dat zijn er in beide gevallen minder dan voor de coronacrisis.

Spanje is populairste bestemming onder uitvliegers

De meest populaire uitgaande bestemming onder de uitvliegers is Spanje (38), gevolgd door Italië (28) en Frankrijk (14). De top drie landen van herkomst van internationale studenten bestaat uit Italië (65), Spanje (42) en Duitsland (39). Maar er zijn ook studenten uit verdere oorden, zoals Noorwegen en Roemenië. Slechts één student komt van buiten Europa, uit Zuid-Korea.

Exponentieel gegroeid

Het aantal uitgaande studenten is exponentieel gegroeid ten opzichte van vorig jaar, toen in verband met de wereldwijde coronapandemie slechts 52 studenten naar het buitenland gingen. In vergelijking met de jaren daarvoor is het totaal van 563 vertrokken studenten nog steeds niet terug op het oude niveau: het studiejaar voor corona reisden 741 studenten naar elders.

Daar komt bij dat van de 563 slechts 194 ook daadwerkelijk al vertrokken zijn in het eerste semester, de rest betreft aanvragen voor het tweede semester. Dat aantal kan nog groeien, omdat verzoeken tot 1 november ingediend kunnen worden. Het aantal inkomende studenten blijft echter wél nog ver achter ten opzichte van vóór de pandemie: 270 om 559.

Eerder hadden 717 studenten zich aangemeld voor een periode in het buitenland. Dat dat er nu minder zijn, schrijft Rob van Leeuwen, manager International Mobility & Partnerships, toe aan ‘annuleringen vanwege het niet voldoen aan de uitwisselingscriteria, partneruniversiteiten die hun uitwisselingsprogramma’s in het eerste semester hebben geannuleerd en annuleringen van studenten vanwege privéredenen.’

Binnen en buiten Europa

‘Veiligheid voor studenten tijdens de uitwisselingen is dit jaar, met de aanhoudende pandemie, namelijk een van de belangrijkste criteria voor een uitwisseling. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken was daarbij leidend voor dit semester’, aldus Van Leeuwen. Dat advies moest geel of groen zijn voordat een uitwisseling mogelijk was.

Binnen Europa is het aantal mogelijkheden voor uitwisselingen bovendien groter dan daarbuiten. Dus sommige studenten hebben hun reis omgeleid naar een bestemming binnen Europa, terwijl zij oorspronkelijk Europa zouden verlaten.

Zuid-Korea, waar vier studenten naartoe zijn vertrokken, was een van de eerste landen buiten Europa waar uitwisseling wel mogelijk was. Voor veel andere plekken buiten de Europese Unie gold niet op tijd een positief reisadvies om uitwisselingen mogelijk te maken. ‘Timing is belangrijk, want er moeten visa geregeld worden – en die duren soms lang. Terwijl dat binnen Europa minder een probleem is’, aldus Van Leeuwen.

‘Ik ben verheugd te zien dat de eerste uitwisselingen weer mogelijk zijn’

‘Veel partneruniversiteiten buiten Europa waren niet beschikbaar voor uitwisselingen in het eerste semester’, gaat hij verder. ‘Denk aan universiteiten in landen als Australië en Nieuw-Zeeland en ook een aantal in Canada en de Verenigde Staten. Een deel van deze studenten besloot hun uitwisseling uit te stellen tot het tweede semester.’ Dat laatste is terug te zien in de aantallen van de vertrekkende studenten in het tweede semester, die hoger liggen dan in de jaren vóór corona.

‘Ik ben verheugd om te zien dat de eerste uitwisselingen dit semester weer mogelijk zijn. Na een jaar met weinig internationale ervaringen is het heel goed om weer studenten te verwelkomen en uit te zwaaien’, zegt Van Leeuwen. Aan de andere kant is hij teleurgesteld dat het uitwisselingsprogramma niet zo vol zit als voor de pandemie. ‘Ik hoop toch dat in 2022 weer zoveel mogelijk studenten, zonder beperkingen, naar het buitenland kunnen. Om daar een geweldige ervaring op te doen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!