Umc’s blijven bij hun interpretatie van de cao: niet alle stagiairs worden uitbetaald

25 feb 2025 ,

Studenten die stage lopen bij universitair medische centra blijven in onzekerheid over hun stagevergoeding. Ondanks het overleg tussen vakbonden en umc's, blijft het onduidelijk hoe de cao geïnterpreteerd moet worden. Stagevergoedingen voor alle niet-medische studenten zijn daarom nog geen uitgemaakte zaak, want de umc’s ontkennen dat ze de cao ontduiken.

“Ik heb er begrip voor dat studenten boos zijn”, schreef zorgminister Fleur Agema afgelopen dinsdag aan de Tweede Kamer over het niet uitbetaald krijgen van stagevergoedingen bij universitair medische centra. Maar de minister gaat zich er beslist niet mee bemoeien: de cao is een zaak voor werkgevers en vakbonden, meldt ze.

Sinds begin vorig jaar (2024) geeft de cao van universitaire medische centra recht op een stagevergoeding van iets meer dan 400 euro per maand. Maar de umc’s, waaronder het Radboudumc, keren deze vergoeding niet altijd uit. Umc’s claimen namelijk dat alle studenten van alle geneeskundefaculteiten in Nederland ‘intern’ zijn, bleek vorige maand. En interne stages hoeven niet uitbetaald te worden. Zo is bijvoorbeeld ook een Utrechtse student biomedische wetenschappen die in het umc van Leiden of Nijmegen stage loopt dus ‘intern’ – en krijgt deze daarom geen geld.

Let wel, dit gaat niet over coassistenten, die hebben een eigen vergoeding in de cao staan. Maar sinds vorig jaar krijgen ook ‘gewone’ stagiairs van academische ziekenhuizen een vergoeding. Deze afspraak is bindend voor de zeven universitair medische centra in Nederland.

Niet scherp

Bij vakbond FNV hadden ze dat nog niet helemaal scherp, erkent onderhandelaar Elise Martijn nu. Anderhalve week geleden sprak ze met de werkgevers over onder andere de stagevergoedingen. Maar toen heeft ze deze interpretatie van de umc’s niet besproken.

‘Misschien zijn we naïef geweest door ervan uit te gaan dat een Amsterdamse student ook in Amsterdam stage loopt. Terwijl hij natuurlijk ook naar Utrecht kan’, zegt Martijn. Wat haar betreft is deze interpretatie van de cao door umc’s onjuist. Ze hoopt dat student-vakbondsleden zonder stagevergoeding zich bij FNV melden om er een zaak van te maken.

Vakbondsoverleg

Volgens Martijn hebben andere studenten wél baat gehad bij het vakbondsoverleg: zij die géén medische opleiding doen. ‘Het leek er eerst op dat vrijwel alle wo-studenten uitgezonderd werden. Maar dat is nu opgehelderd.’ Martijn noemt studenten van opleidingen als economie of rechten die nu wel een stagevergoeding zouden moeten krijgen. Maar ook hier gelden in Nijmegen weer specifieke regels voor (zie kader).

Zorgvakbond NU’91 denkt ook dat vanaf nu meer studenten een vergoeding krijgen, terwijl collega-vakbond FBZ desgevraagd laat weten dat dat nog niet zeker is. Deze laatste vakbond heeft veel wetenschappelijk opgeleide medici onder haar leden.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, NFU, heeft haar interpretatie van de cao niet aangepast. ‘Er is geen reden geweest om te zeggen dat onze interpretatie verkeerd was’, zegt een woordvoerder na het vakbondsoverleg. De umc’s hebben volgens hem wel beloofd om studenten ‘duidelijker uit te leggen wat we met interne en externe opleidingen bedoelen’.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!