Universitaire Studentenraad heeft voortaan geen acht maar veertien zetels te verdelen

24 apr 2024

Belangrijke wijziging in de medezeggenschap: bij de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad, eind mei, zijn er geen acht maar veertien zetels te verdelen. ‘Voortaan staan alle medezeggenschapsleden op gelijke voet’, zegt voorzitter Jasmijn de Groot.

De zetelverdeling voor studenten in de universitaire medezeggenschap gaat op de schop. Met ingang van komend academisch jaar bestaat de Universitaire Studentenraad (USR) niet langer uit acht, maar uit veertien verkozen zetels. Bij de komende verkiezingen voor de USR, van 23 tot 29 mei, zijn dus zes extra zetels te verdelen.

Stemrecht

Tot op heden bestaat de USR uit acht verkozen zetels – momenteel zijn dat er drie voor studentenpartij Green+, twee voor AKKUraatd en de Knokpartij en één voor ISEC. Daarnaast zetelen zes vertegenwoordigers van studentenkoepelverenigingen in de USR, die worden voorgedragen door de USR. Onder andere de cultuur-, sport- en gezelligheidsverenigingen hebben representanten in de vergaderingen met het college van bestuur. De zogenoemde politiek commissarissen hebben wel op minder onderwerpen stemrecht dan verkozen leden.

De wijziging is tot stand gekomen op verzoek van de USR, zegt voorzitter Jasmijn de Groot. ‘De hoofdreden is dat we de medezeggenschap aan de Radboud Universiteit meer willen inrichten volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Omdat in de WHW geen zetels voor politiek commissarissen bestaan, wilden we dit aanpassen.’

Alle veertien USR-leden stemden in met het voorstel en het college van bestuur ging akkoord. Hoewel het huishoudelijke reglement nog moet worden aangepast, geldt de nieuwe zetelverdeling al bij de komende studentenverkiezingen.

Voordelen

Volgens De Groot heeft de reglementswijziging verschillende voordelen. ‘In het nieuwe systeem staan alle leden van de USR op gelijke voet: ze zijn allemaal verkozen en hebben op dezelfde onderwerpen stemrecht. Er is dus geen sprake meer van twee soorten USR-leden.’

Ook voor het opkomstpercentage van de studentenverkiezingen zou de nieuwe zetelverdeling volgens de USR-voorzitter een goede zaak kunnen zijn. Vorig jaar bedroeg het opkomstpercentage slechts 14 procent, een historisch dieptepunt. Maar nu de koepelverenigingen niet meer verzekerd zijn van een eigen zetel, zullen ze hun achterban moeten mobiliseren om te stemmen.

‘Ik hoop echt dat we een volle USR krijgen’

‘De vijf koepels gaan samen in de nieuwe studentenpartij, V.O.S. Nijmegen’, zegt De Groot. ‘Als ze campagne voeren, dan gaan de verkiezingen hopelijk meer leven in het studentenleven.’

De laatste jaren was het niet altijd makkelijk om voldoende studenten te vinden die de medezeggenschap in wilden. Zijn nu wel veertien studenten te vinden die zich willen kandideren en een jaar lang in de USR willen zetelen?

De Groot: ‘Drie weken geleden zag het er nog niet goed uit en zag ik het somber in. Maar nu de deadline om de lijsten in te dienen dichterbij komt, hoor ik positievere geluiden. Ik hoop echt dat we een volle USR krijgen.’

Globaal plan

De USR-voorzitter verwacht dat het medezeggenschapsbeleid van de Radboud Universiteit in de toekomst nog meer op de WHW zal worden afgestemd. ‘Zowel binnen de USR als in de ondernemingsraad lopen hierover verschillende praat- en projectgroepen. We hoopten aan het einde van dit academisch jaar een globaal plan te hebben, maar door personele wisselingen heeft het wat vertraging opgelopen.’

Een belangrijk twistpunt daarbij wordt wellicht de stemverhouding in de decentrale medezeggenschap. Bij stemmingen in de Facultaire Gezamenlijke Vergaderingen leggen studenten namelijk minder gewicht in de schaal dan medewerkers (40 tegenover 60 procent). Die afspraak is lang geleden gemaakt, met als wisselgeld dat de Facultaire Gezamenlijke Vergadering, waar de Facultaire Studentenraad onderdeel van is, instemmingsrecht heeft op de gehele Onderwijs- en Examenregeling van opleidingen.

In het verleden zeiden verschillende studentleden van deze regel af te willen, maar de vraag is of de ondernemingsraad dit zomaar laat gebeuren. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Giovanni schreef op 26 april 2024 om 12:24

    Goed dat deze aanpassing eindelijk wordt gedaan. Het is een goede weg naar een meer democratische medezeggenschap. Er ging ook veel tijd verloren aan discussies over wie welke rechten en welk mandaat heeft binnen de USR.

    Hopelijk zien de OR en de OC’s in dat het volgen van de WHW ook op facultair niveau van belang is. Als je medezeggenschap serieus neemt, en het belang van studenten daarin echt wil meenemen, kan je een oneerlijke verdeling niet verdedigen.

    • Oud-bestuurder schreef op 26 april 2024 om 18:57

      Je kan de medezeggenschap moeilijk democratisch noemen wanneer nog niets eens 15% van de studenten de moeite neemt om te stemmen – en dat is nádat alle vrienden, familie, studiegenootjes, huisgenootjes, en iedereen van de studie-, studenten-, of sportvereniging gemobiliseerd is om op die ene persoon te stemmen die ze kennen.

      Face it, niemand geeft om medezeggenschap. Dát is het probleem. Daarom neemt niemand medezeggenschap serieus. De WHW gaat daar geen verandering in brengen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!