Universiteit besteedde al half miljoen euro aan contractverlengingen door corona
Faculteiten hebben in totaal voor 45 medewerkers corona-contractverlengingen aangevraagd bij het college van bestuur. Dat komt neer op een bedrag van zo'n 500.000 euro. Dat is minder dan de universiteit oorspronkelijk had begroot, maar de kosten van de medische faculteit zijn nog niet in het bedrag verwerkt.
Begin januari was promovenda Chen Shen net begonnen aan de laatste zes maanden van haar promotie bij het Center for Language Studies (CLS) aan de Letterenfaculteit. De laatste experimenten afmaken, en vooral veel schrijven – dan moest een tijdige afronding net lukken voordat haar contract deze zomer zou aflopen. Maar toen kwam het coronavirus.
Vanaf half maart moest Shen zoals bijna iedereen gedwongen thuiswerken. En dat was verre van ideaal, vertelt ze aan de telefoon, op een 35 vierkante meter klein en donker appartement dat ze met haar vriend deelde. ‘Zo’n ruimte is niet gemaakt om in te werken.’ Het resultaat: een flinke vertraging van haar onderzoek.
1,1 miljoen euro
Zoals Shen zijn er meer onderzoekers met tijdelijke contracten die vertraging op hebben gelopen dit kalenderjaar. Om hen tegemoet te komen riep de universiteit een speciale regeling in het leven. Iedereen met ‘corona-vertraging’ en een aflopend contract in 2020 kan een verlenging tegemoet zien tot uiterlijk eind dit jaar. De universiteit dekt de kosten, mits deze niet binnen het project zelf gefinancierd kunnen worden – bijvoorbeeld via de eventuele subsidieverstrekker.
Volgens een inventarisatie van de faculteiten komen in totaal 45 mensen voor zo’n verlenging in aanmerking, laat het college van bestuur desgevraagd weten bij monde van concerncontroller Suzanne Boelens. Het college heeft alle facultaire aanvragen, ter hoogte van zo’n 500.000 euro, goedgekeurd. Dat is minder dan de 1,1 miljoen euro die de universiteit op basis van cao-afspraken hiervoor mag uittrekken.
Ik was zelf in januari nog in Guangzhou om Chinees nieuwjaar te vieren
Alle aanvragen hebben betrekking op wetenschappelijk personeel, en dan vooral op promovendi. 22 van hen zijn vrouw, 23 man. De aantallen worden mogelijk hoger, omdat de medische faculteit nog cijfers moet aanleveren. Boelens: ‘Naar verwachting heeft die faculteit relatief veel promovendi die vertraging opliepen als gevolg van de coronacrisis.’
Thuisquarantaine
De redenen voor vertraging wisselen per persoon. Sommige onderzoekers liepen vertraging op omdat labs gesloten waren, anderen vanwege zorgtaken of concentratieverlies door het thuiswerken, zoals CLS-promovenda Shen. Naast haar krappe thuiswerkplek was ook de situatie in haar geboorteland China niet goed voor haar productiviteit. ‘Daar woont veel familie van mij, en zeker in het begin had ik daar veel zorgen over. Ik was zelf in januari nog in Guangzhou om Chinees nieuwjaar te vieren. Ik maakte de pandemie dus van dichtbij mee, al voordat het virus Europa bereikte.’ Uit voorzorg ging ze twee weken in thuisquarantaine na terugkomst in Nederland, ook al hoefde dat toen nog niet van de Nederlandse overheid.
Om al die redenen is haar contract nu verlengd, tot half december. ‘Het was zo’n opluchting toen ik hoorde dat mijn aanvraag voor een verlenging goedgekeurd was. Mijn gemoedsrust was al sinds januari verstoord.’