Universiteit betaalt kwart miljoen mee aan ‘geschonken’ amfitheater
Op de campus staat sinds kort een amfitheater, een verlaat cadeau van alumni van de juridische faculteit ter ere van het honderdjarig bestaan van de universiteit. Aan het cadeau hangt wel een prijskaartje: de universiteit betaalde zelf 250.000 euro mee.
‘Een levendige ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en bezoekers van de universiteit die bijdraagt aan de dynamiek en creativiteit op de campus’, zo wordt het recent opgeleverde amfitheater naast het Grotiusgebouw omschreven op de website van de universiteit.
Het bouwwerk is een cadeau van de Stichting Rechtenalumni Nijmegen voor het honderdjarige bestaan van de Radboud Universiteit in 2023.
Maar voor dit cadeau deed de universiteit zelf wel een flinke duit in het zakje. Het amfitheater kostte in totaal namelijk zo’n 500.000 euro, waarvan de helft is betaald door de stichting, laat een universiteitswoordvoerder weten. De andere helft heeft de Radboud Universiteit betaald.
Geen klankschalen
Dat is opmerkelijk, in tijden van bezuinigingen. Recent liet de universiteit weten een streep te zetten door de realisatie van een ander cadeau uit het feestjaar. Er was te weinig geld opgehaald voor de twee klankschalen die aan de Spiegelwaal zouden komen. Het college van bestuur wilde niet zelf bijleggen, maar zijn middelen vooral aanwenden ‘voor onderwijs en onderzoek’, vertelde projectmanager Pim van Zanen.
Dat er wel een kwart miljoen geïnvesteerd werd in een amfitheater, heeft te maken met het feit dat de euro’s uit een ander potje komen. Namelijk uit het functioneel beheer, waarmee jaarlijks het vastgoed en het terrein wordt onderhouden of verbeterd, aldus de woordvoerder.
Daarnaast werd het cadeau ruimschoots vóór het eeuwfeest overhandigd, toen de omvang van de bezuinigingen voor de universiteit nog niet duidelijk was. De universiteit heeft de kosten dus in 2022 al gemaakt. Dat het amfitheater nu pas wordt opgeleverd heeft te maken met het verkrijgen van de juiste vergunningen die nodig waren voor de bouw.
Buitencolleges
Colleges in de open lucht, culturele voorstellingen en een plek voor officiële aangelegenheden. De universiteit ziet veel mogelijkheden voor het nieuwe amfitheater. Maar hoe reserveer je een buitenruimte, die vrij toegankelijk is voor het publiek? En wat gebeurt er als het regent?
‘Reserveren kan via een mail naar het Service Centre van Campus & Facilities’, laat de woordvoerder weten. ‘In de toekomst zal dit mogelijk zijn via FACE (het online reserveringssysteem van de universiteit, red.).’
‘Wanneer er een aanvraag binnenkomt, wordt deze beoordeeld en gekeken of er extra voorzieningen nodig zijn. Ook wordt gekeken of er conflicten zijn met andere activiteiten, bijvoorbeeld tentamens.’ Wat betreft het weer, dat is een kwestie van pech of geluk hebben. ‘Aanvragen zijn op eigen risico. Er wordt geen alternatief geregeld bij slecht weer.’
Het amfitheater wordt nog dit kalenderjaar in gebruik genomen. De officiële opening vindt in het voorjaar van 2025 plaats.